reklama

Podle stanice Deustche Welle zajali bojovníci Syrských demokratických sil (SDF) zhruba 800 zahraničních bojovníků IS, 600 žen a více než 1200 dětí. Ofenzíva proti poslední výspě organizace se na východě Sýrie chýlí ke konci. Islamisté kontrolují již jen několik čtverečních kilometrů na východním břehu řeky Eufrat a členové SDF zadržují stále více zahraničních teroristů a jejich rodinných příslušníků.

„Mezi nimi jsou desítky německých bojovníků IS, jejich žen a dětí,“ sdělily kurdské autority Deutsche Welle. „Počet zahraničních bojovníků v zajetí se stále zvyšuje s tím, jak pokračuje operace na osvobození (zbývajícího území),“ cituje zpravodajská stanice.

Většina zemí není příliš ochotná repatriovat „své“ bojovníky. Vedle obav z hrozeb, které mohou doma představovat, je také často problematické dokázat jim skutky, které na bojištích spáchali. Často pak dostávají vcelku mírné tresty.

Francie, která má v Sýrii pravděpodobně několik stovek vlastních vojáků, minulý týden oznámila, že se syrskými Kurdy vyjednává o repatriaci francouzských džihádistů. „Ve světle amerického rozhodnutí, vývoje vojenské situace v severovýchodní Sýrii a z důvodu zajištění bezpečí Francouzů, zkoumáme všechny dostupné možnosti jak zabránit těmto potenciálně nebezpečným jedincům uprchnout a ztratit se,“ informoval francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian.

„Pokud se jednotky, které tyto francouzské džihádisty zadržují, rozhodnou je deportovat, budou okamžitě předáni soudnímu systému,“ dodal. Ve francouzských médiích se objevily nepotvrzené informace, že se plánuje přemístění asi 130 francouzských občanů.

Zástupci Syrských demokratických sil si stěžují, že v současné nejisté situace nemohou zajistit potrestání všech bojovníků a rehabilitaci jejich žen a dětí. „Někteří z bojovníků IS v našem zajetí jsou velmi nebezpeční a náš region je nestabilní. Jakýkoliv chaos by jim mohl umožnit uprchnout, což by mohlo představovat skutečnou hrozbu pro mezinárodní společenství,“ cituje DW jednoho z Kurdských činitelů.

Spojené státy se nyní snaží identifikovat všechny zadržené, kteří pocházejí ze zahraničí. „Velice těsně spolupracujeme s našimi zahraničními spojenci, abychom toho dosáhli,“ uvedla ředitelka CIA Gina Haspel. Washington taky vyzval jednotlivé státy aby „si vzaly“ své teroristy a stíhaly je doma. „Spojené státy apelují na ostatní národy aby repatriovaly a stíhaly své občany, kteří byli zadrženi bojovníky SDF a chválí pokračující snahu SDF o navrácení těchto zahraničních teroristů do jejich zemí původu,“ oznámilo tamní ministerstvo zahraničí.

Německé ministerstvo vnitra odhaduje, že se k teroristickým organizacím v Sýrii a Iráku přidala od roku 2013 zhruba tisícovka občanů. Zhruba třetina je již zpět v Německu, asi 270 žen a dětí je stále v Iráku a Sýrii. „Federální vláda zkoumá možnosti, jak umožnit německým občanům opustit Sýrii, obzvláště z humanitárních důvodů,“ oznámilo ministerstvo pro DW.