reklama

Systémem mají být vybaveny dvě třídy ruských válečných fregat Admiral Gorškov a Admiral Kasatano. Obranný prostředek, který je znám pod názvem 5P-42 Filin, je popisován jako zařízení pro „optické a vizuální rušení“ a má za úkol dočasně ochromit nepřátelské jednotky.

Podle ruské státní tiskové agentury RIA Novosti produkuje zbraň záření podobné stroboskopickému světlu. S jeho pomocí oslní cíl, podle některých zpráv může dokonce protivníka dočasně oslepit. Podle výrobce dokáže zbraň narušit i technologie pro noční vidění a údajně i některé protitankové střely.

Zbraň měla být testována na dobrovolnících, kteří se na vzdálenost dvou kilometrů snažili z odstřelovacích pušek a kulometů zasáhnout cíl vybavený touto ochranou. Téměř polovina z dobrovolníků, kteří byl vystaveni působení zařízení, pociťovala závratě, nevolnost a dezorientaci.

Dvacet procent účastníků testů pak popisovalo halucinace v podobě „koule světla, které se jim pohybovala před očima,“ popsal server News.com.au.

Server Popular Mechanics nicméně upozorňuje, že tato technologie není příliš použitelná v klasickém námořním boji. Může sice být použita například proti vrtulníkům a malým člunům s posádkou, proti velkým lodím však mnoho nezmůže. Teoreticky by systém také mohl neutralizovat některé drony a v případě pobřežních operací odrážet útoky starších typů protitankových střel.