Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová zbraň ruského námořnictva. Útočníka má oslepit a zmást

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Ruské válečné lodě byly vybaveny „nesmrtící“ zbraní, která má za úkol své nepřátele oslepit. Údajně také způsobuje pocity nevolnosti a u některých lidí dokonce halucinace. O účincích informovala společnost, která provedla testy na dobrovolnících.

Systémem mají být vybaveny dvě třídy ruských válečných fregat Admiral Gorškov a Admiral Kasatano. Obranný prostředek, který je znám pod názvem 5P-42 Filin, je popisován jako zařízení pro „optické a vizuální rušení“ a má za úkol dočasně ochromit nepřátelské jednotky.

RIA Novosti reports that Ruselectronics' 5P42 Filin visual-optical interference stations have been placed on the Admiral Gorshkov and Kasatonov Project 22350 frigates. The 5P42 is designed to counter laser range finders, NVGs, and ATGM guidance systems.https://t.co/4lA16aiScd pic.twitter.com/xBcKxqdyvC

— Rob Lee (@RALee85) February 3, 2019

Podle ruské státní tiskové agentury RIA Novosti produkuje zbraň záření podobné stroboskopickému světlu. S jeho pomocí oslní cíl, podle některých zpráv může dokonce protivníka dočasně oslepit. Podle výrobce dokáže zbraň narušit i technologie pro noční vidění a údajně i některé protitankové střely.

Zbraň měla být testována na dobrovolnících, kteří se na vzdálenost dvou kilometrů snažili z odstřelovacích pušek a kulometů zasáhnout cíl vybavený touto ochranou. Téměř polovina z dobrovolníků, kteří byl vystaveni působení zařízení, pociťovala závratě, nevolnost a dezorientaci.

Dvacet procent účastníků testů pak popisovalo halucinace v podobě „koule světla, které se jim pohybovala před očima,“ popsal server News.com.au.

Server Popular Mechanics nicméně upozorňuje, že tato technologie není příliš použitelná v klasickém námořním boji. Může sice být použita například proti vrtulníkům a malým člunům s posádkou, proti velkým lodím však mnoho nezmůže. Teoreticky by systém také mohl neutralizovat některé drony a v případě pobřežních operací odrážet útoky starších typů protitankových střel.

Témata:  Ruská armáda Rusko námořnictvo zbraně Moskva

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.