Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úniky ze spisu ohrožují vyšetřování kauzy Kuciak, obává se slovenská policie

Ján Kuciak
Ján Kuciak
Foto: Facebook

Podle slovenské policie nadále dochází k únikům informací z vyšetřovacího spisu. Policisté varují, že by to pro celé vyšetřování mohlo mít vážné důsledky, dokonce prý hrozí i propuštění obviněných na svobodu.

Téměř rok od úkladné vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové se případ stále ještě nedostal k soudu. Ve vazbě sice sedí několik obviněných, slovenská policie však varuje, že by teoreticky mohli být propuštěni na svobodu.

Důvodem jsou nadále pokračující úniky informací z vyšetřovacího spisu. „Kvůli těmto únikům se obviněné osoby a osoby, které obviněny teprve budou, dozvídají o detailech vyšetřování,“ napsala slovenská policie na sociální sítí Facebook. „Díky tomu získávají skvělý základ pro svou budoucí obhajobu u soudu,“ stojí v oznámení.

Úniky provázejí kauzu dlouhodobě. Slovenský premiér Petr Pellegrini nedávno tuto skutečnost také veřejně kritizoval. „Z vyšetřovacího spisu unikají informace, které nabývají charakter bulvárnosti či přímo politické manipulace,“ řekl novinářům. „Není možné, aby utajený spis, výpovědi svědků byly veřejným mediálním tématem, které je dávkováno s cílem vytvářet negativní emoce,“ sdělil po schůzce s vedením prokuratury, tajných služeb i policie.

Příslušné úřady proto prý přijaly bezpečnostní opatření, která mají dalším únikům zabránit. Slovenský deník Plus jeden deň nicméně v pondělí přinesl informaci, že Alena Zusuzsová, která je obviněná z objednání vraždy, označila ve své výpovědi za hlavního objednavatele Jaroslava Haščáka, který je spolumajitelem skupiny Penta. Mluvčí státního zastupitelství pak varovala, že by mohlo dojít k maření vyšetřování.

Zavraždění Jána Kuciaka, ke kterému došlo 21. února 2018, otřáslo celou slovenskou společností. Přestože se od samého začátku vyšetřování hovořilo o tom, že motivem činu byla pravděpodobně Kuciakova investigativní práce, prokuratura to potvrdila teprve v září. Zločin vedl na Slovensku k masovým demonstracím, vůbec největším v moderní historii země. Premiér Fico pod tlakem těchto událostí odstoupil ze své funkce.

Témata:  Ján Kuciak policie Slovensko novináři Slovensko vražda

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy