Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhý summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una se bude konat 27. a 28. února ve Vietnamu

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Americký prezident Trump ve svém poselství o stavu Unie oficiálně oznámil, že se druhý summit, na kterém se setká se severokorejským vůdcem, bude konat na konci února ve Vietnamu. Prozatím není jasné, ve kterém městě se oba lídři sejdou.

„Pokračujeme v našem historickém snažení o dosažení míru na Korejském poloostrově. Naše rukojmí jsou zpátky doma, jaderné testy byly zastaveny a za posledních 15 měsíců nedošlo k žádnému raketovému testu,“ sdělil prezident v projevu před Sněmovnou reprezentantů.

„Kdybych nebyl zvolen prezidentem USA, tak bychom nyní – podle mého názoru – byli v rozsáhlé válce se Severní Korejí,“ dodal Trump. V poselství vychválil i další aspekty své vlády. „Během minulých dvou let se moje vláda naléhavě a s dějinnou rychlostí pustila do zvládání problémů, které po mnoho desetiletí vůdci z obou stran zanedbávali,“ řekl. „Po 24 měsících rychlého pokroku nám naši ekonomiku závidí celý svět, naše armáda je zdaleka nejsilnější na zemi a Amerika dnes a denně vítězí“.

Poté upřesnil, kdy dojde k dalšímu summitu. „Je před námi ještě mnoho práce, ale můj vztah s Kim Čong-unem je dobrý. Předseda Kim a já se znovu sejdeme 27. a 28. února ve Vietnamu,“ oznámil. Konkrétní místo zatím nebylo určeno, CNN však informovala, že dobře obeznámené zdroje hovoří buď o Hanoji nebo o městě Danang.

V Hanoji má Severní Korea velvyslanectví, a proto prý město upřednostňuje. Spojené státy naopak preferují Danang, kde nedávno proběhl summit APEC. Z hlediska bezpečnostních opatření je proto Danang pro Washington výhodnější.

Jižní Korea druhé setkání vítá. „Očekáváme, že Vietnam poskytne ideální zázemí k napsání nové historie mezí Severní Korejí a Spojenými státy,“ uvedl mluvčí jihokorejského prezidenta.

Přestože si Trump vývoj vzájemných vztahů se severokorejským režimem pochvaluje , OSN upozorňuje, že KLDR nepodnikla žádné významné kroky pro omezení svého jaderného arzenálu. Podle tajné zprávy OSN nyní Severní Korea přemísťuje své jaderné zbraně a balistické rakety tak, aby nemohly být při případném úderu zničeny. Podle stanice CNN tato zpráva shromáždila „důkazy konzistentního trendu na straně KLDR, který je zaměřen na rozptýlení skladovacích, výrobních a testovacích lokalit.“

Témata:  Donald Trump Kongres Spojených států amerických (United States Congress) Severní Korea USA Washington Kim Čong-un Vietnam

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.