Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američana napadla puma. V sebeobraně ji uškrtil a sám se odvezl do nemocnice

Puma
Puma
Foto: Pixabay

V americkém státě Colorado zaznamenali neobvyklý případ napadení šelmou. Na muže, který si byl ve volné přírodě zaběhat, zaútočila puma. Běžec se při své obraně mohl spoléhat pouze na vlastní ruce, v zápase o holý život se mu však nakonec podařilo predátora uškrtit.

O případu informovala správa Colorádských přírodních parků. Muž, jehož identita nebyla zveřejněna, se vydal běhat do oblasti Horsetooth Mountain Park. Na jedné ze stezek byl pak zezadu napaden mladou pumou.

Podle deníku The Independent nejprve osamělý běžec zaznamenal, že ho na cestě něco pronásleduje. Ve chvíli, kdy se otočil, na něj puma zaútočila. Z vyjádření, které zveřejnila kancelář Colorado Parks and Wildlife´s Northeast Region (CPW) vyplývá, že se v následujícím zápase podařilo muži šelmu udusit.

Napadený u sebe neměl žádnou zbraň ani jiný předmět, který by mohl ke své obraně použít. Podle Rebeccy Ferrell, mluvčí CPW, muž vyšetřovatelům sdělil, že pumu škrtil. Poté se z místa útoku sám dopravil do auta a dojel do nemocnice, kde vyhledal lékařské ošetření.

Policie, která následně na místo útoku dorazila, potvrdila mužovu verzi. U těla šelmy byly nalezeny také osobní věci běžce. Tělo pumy bylo převezeno do státní zdravotní laboratoře, kde byla provedena pitva. „Po dalších vyšetřeních můžeme potvrdit výpověď oběti, že se jí podařilo při obraně života pumu udusit,“ napsala CPW na sociálních sítích.

Podle policie vážila mladá šelma přinejmenším 36 kilogramů. Přestože nešlo o dospělého jedince utrpěl muž při útoku poranění obličeje, zápěstí a pokousán byl i na všech končetinách a zádech.

V Coloradu nejsou podobné útoky obvyklé. „Napadení pumou není v Coloradu běžné a je nešťastné že byly (v tomto případě) její lovecké instinkty běžcem probuzeny běžce,“ Denver Post jednoho z činitelů CPW.

V souvislosti s napadením správa také upozornila, jak by se měli lidé při střetu s touto šelmou zachovat. „Stůjte k pumě čelem, stůjte rovně a pokuste se vypadat větší zvednutím rukou a otevřením vaší bundy, pokud ji máte na sobě. Nikdy se neotáčejte,“ varovala. Lidé také nikdy nemají utíkat, protože právě to může v šelmě vybudit lovecké instinkty a vyprovokovat útok.

Témata:  puma útok USA napadení

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy