Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva testovala raketu s jaderným pohonem. Žádná jiná země podobnou zbraň nemá

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Rusko opět testovalo raketu s jaderným pohonem. Prozatím se projekt potýká s mnoha technickými problémy, v případě úspěchu by však znamenal průlom ve vojenských technologiích. Rusko je jediná země na světě, která na takto rizikové zbrani pracuje.

K testu rakety pojmenované Burevestnik došlo podle informací magazínu Diplomat 29. ledna. Zdroje z americké administrativy, které jsou obeznámeny se stavem ruských zbraňových programů, informovaly, že byl test „částečně úspěšný“.

Raketa Burevestnik má být poháněná vlastním jaderným pohonem. To jí teoreticky umožní zůstat ve vzduchu po téměř neomezeně dobu a zasáhnout jakýkoliv cíl na světě. Poprvé byla raketa testována v červnu 2016. Zatím se však vývoj zbraně potýká s problémy a není zdaleka jasné kdy, nebo zda vůbec, bude schopna operačního nasazení.

Lednový test byl již třináctým v řadě, podle zdrojů z americké bezpečnostní komunity byly nicméně pouze dva „částečně úspěšné“. V listopadu 2017 byla zbraň vyzkoušena na střelnici v souostroví Nová Země.

V březnu 2018 Vladimír Putin před Federálním shromážděním mluvil o nových zbraňových systémech, na kterých Moskva pracuje. „Na konci roku 2017 Rusko úspěšně vypustilo poslední model rakety s jaderným pohonem,“ sdělil. „Během letu dosáhl jaderný motor plánované kapacity a poskytl požadovaný pohon,“ upřesnil. Doplnil také, že by raketa měla mít neomezený dostřel a schopnost manévrovat.

Podobné zbraňové systémy žádná jiná země nevyvíjí. V šedesátých letech sice americká armáda usilovala o raketu s jaderným pohonem, projekt Pluto, jak byl výzkum nazván, byl však nakonec ukončen. Hlavními důvody jsou technická náročnost a především rizikovost jaderného pohonu, který může způsobit zamoření.

Burevestnik, který Američané označují jako KY30 nebo SSC-X- SKYFALL, byl naposledy testován téměř před rokem. Jde však jen o jednu z několika moderních zbraní, na nichž Moskva usilovně pracuje. Ve své březnové řeči Putin představil také hypersonickou střelu Avangard, torpédo s jaderným pohonem nazvané Poseidón nebo hypersonickou střelu země-vzduch Kinžal. Žádný ze systémů zatím není schopný operačního nasazení, to se však může v následujících letech změnit.

Témata:  raketa jaderné palivo Ruská armáda Burevestnik jaderné zbraně Rusko Moskva

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy