reklama

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen a francouzská šéfka resortu Florence Parly oznámily plány na společný projekt ve středu při návštěvě továrny nedaleko Paříže, kde se budou z části vyrábět motory pro nová letadla.

Podle francouzské ministryně Parly projekt „zajistí blízkou spolupráci mezi letectvy obou zemí v operační i technologické oblasti“. Možnost spolupráce by měla být otevřena i dalším evropským zemím. Německá ministryně obrany již oznámila, že by se k projektu mělo v následujících měsících přidat i Španělsko a zdroje z francouzské armády také naznačily, že uvítají další partnery.

Smlouva byla podepsána po dvou letech příprav na nichž se podílely firmy Airbus, Dassault, Safran a MTU. Prozatím byl podepsán kontrakt na 65 milionů eur (asi 1,68 miliardy korun), který by měl pokrýt náklady v horizontu příštích dvou let. Každá z obou zemí má financovat polovinu celkové částky.

Nový bojový letoun má být podle stanice Deutsche Welle součástí projektu „Zbraňové systémy příští generace“ (NGWS). Kromě pilotovaných letadel se počítá například s výrobou dronů, které by měly operovat v „hejnech“ v součinnosti se stíhacími letadly. Projekt NGWS je sám součástí širší strategie „Future Combat Air System“, která byla společně ohlášena kancléřkou Merkelovou a prezidentem Macronem v červenci 2017.

První prototypy schopné letových testů by měly být hotovy v roce 2025, s nasazením strojů se však nepočítá dříve, než v roce 2040. Ursula von der Leyen ve středu označila oznámení za „důležitý krok“. „Musíme s tím začít teď, pokud to chceme zvládnout,“ dodala. Francouzská ministryně pak označila smlouvu za základní kámen budoucí velké stavby.