Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát bude definitivně poražen příští týden, řekl Trump

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že bude Islámský stát v Sýrii definitivně poražen v průběhu příštího týdne. Řekl to na středečním setkání koaličních partnerů, kteří se na boji s teroristickou organizací podílejí.

Na východě Sýrie nadále pokračují boje mezi jednotkami Syrských demokratických sil podporovanými koalicí a bojovníky Islámského státu. Ti se drží již jen na území o rozloze několika málo čtverečních kilometrů, stále však kladou zuřivý odpor.

„Někdy, pravděpodobně příští týden, by mělo být formálně ohlášeno, že budeme mít (pod kontrolou) 100 % chalífátu,“ řekl podle deníku Independent Trump na setkání s koaličními partnery, kde také znovu zopakoval svůj slib, že se americké jednotky ze Sýrie stáhnou.

„Armáda Spojených států, naši koaliční partneři a Syrské demokratické síly osvobodili prakticky veškeré teritorium, které kdysi ISIS v Sýrii a Iráku držel,“ oznámil Trump ministrům zahraničí a dalším vysoce postaveným činitelům z 79 zemí.

Podle amerických činitelů i dalších pozorovatelů se islamisté drží v několika málo vesnicích a jejich okolí o rozloze zhruba 5 kilometrů čtverečních. V porovnání se situací za doby svého největšího rozmachu tak přišli o 99,5 % ovládaného teritoria.

Ministr zahraničí Mike Pompeo také ubezpečil partnery, že stahování jednotek nebude znamenat „konec amerického boje“ a vyzval je, aby společně zajistili, že se Islámský stát v Sýrii a Iráku znovu nevzchopí.

Irácký ministr zahraničí Mohamed al-Hakim zase apeloval na ostatní státy, aby pomohly odhalit případné „spící buňky“ islamistů a zajistit tak stabilitu. Pompeo přiznal, že si Islámský stát nadále v Iráku udržuje silnou přítomnost a mohl by se pokusit opět tajně obrodit. Ostatně organizace Al-Káida v Iráku, ze které ISIS vzešel, také přežila doby útlumu, aby se opět objevila silnější, než dříve.

„Koalice musí pokračovat v podpoře vlády v Iráku v jejích snahách zajistit osvobozené oblasti země,“ sdělil Pompeo al-Hakimovi. „Pane ministře zahraničí, jsme s vámi,“ dodal.

Témata:  Islámský stát Donald Trump terorismus Sýrie Irák

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy