reklama

„Od dob založení našeho národa, mnoho z našich největších úspěchů, od získání nezávislosti po zrušení občanských práv a zavedení volebního práva pro ženy, bylo vedeno lidmi víry a začalo v modlitbách,“ řekl Trump ve čtvrtek.

Na shromáždění, které se koná každoročně od roku 1953, se sešly významné osobnosti politické scény i veřejného života. Nechyběli ani zástupci různých církví.

Trumpovo přeřeknutí (0:59) | zdroj: YouTube

K Trumpovu přeřeknutí došlo jen několik dní poté, co v poselství o stavu Unie tvrdě kritizoval potraty v pozdní fázi těhotenství. Tento krok je vnímán jako snaha upevnit si podporu konzervativních evangelikálů, kteří tvoří stabilní jádro jeho základny.

Prezidentova projevu si brzy všimli lidé na sociálních sítích a začali ho komentovat. „Trump konečně řekl něco upřímného. Když zavíráte děti do klecí a vyhošťujete ze země lidi, kteří usilují o azyl, tak to „zrušení občanských práv“ vcelku dobře shrnuje,“ napsala americká zpěvačka Holly Figueroa O´Reilly.

„Freudovské přeřeknutí nebo moment upřímnosti?“ komentoval faux pas další uživatel. „Přeřekl se. Neměl nám prozradit jaký je jeho pravý plán pro Ameriku. Zrušení občanských práce je přesně to, co jeho krajně pravicová základna chce,“ uvedl další.

Prezident Trump je pro svá přeřeknutí a různá faux pas známý. V pondělí upoutala pozornost médií historka o tom, jak americký prezident špatně vyslovil jména dvou asijských zemí. Nepál a Bhútán tak překřtil na „Nipple and Button“, tedy bradavky a zadek. O Vánocích zase vzbudil rozruch jeho telefonní rozhovor se sedmiletou dívkou. Trump se v němž podivil, že ještě věří v Santa Clause.