Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán zveřejnil video nových balistických raket. Jsou ukryté v podzemních bunkrech.

Íránská raketa Soumar - ilustrační foto
Íránská raketa Soumar - ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Video má pravděpodobně vyslat jasný signál všem kritikům íránského raketového programu. Země trvá na tom, že mají zbraně sloužit pouze obrannému účelu, o jejich vývoji však nehodlá diskutovat. Právě k zastavení raketového programu vyzvala Teherán Evropská unie.

Video zveřejnily ve čtvrtek Íránské revoluční gardy (IRG). Nová balistická raketa, která je na něm zachycená, má dostřelit na vzdálenost zhruba 1000 kilometrů.

Odhalení zbraně se zúčastnili vysoce postavení důstojníci. Nechyběl generálmajor Muhammad Alí Džafarí, velitel IRG. Na videu je také Amir Ali Hadžizadeh, který velí vzdušným a kosmickým silám.

Nové rakety Dezful jsou vylepšenou verzí modelu Zolfaghar, které byly schopné dostřelit do vzdálenosti 700 kilometrů. Podle Hadžizadeha mají „dvojnásobnou ničivou sílu“.

?اولین تصاویر از کارخانه زیر زمینی تولید موشک بالستیک نیروی هوافضای #سپاه pic.twitter.com/u5H5tQg0Oq

— خبرگزاری فارس (@FarsNews_Agency) February 7, 2019

„Představení tohoto zařízení na výrobu raket, které se nachází hluboko pod zemí, je odpovědí Západu .. který si myslí, že nám může zabránit v dosažení našich cílů pomocí sankcí a hrozeb,“ řekl podle stanice Deutsche Welle Džafarí.

„Evropané mluví o tom, jak omezit naše obranné kapacity zatímco mají tu troufalost a svojí ofenzivní mocí napadají nevinné lidi po celém světě,“ dodal velitel Íránských revolučních gard.

Ve středu, den před odhalením videa, oznámil Hadžizadeh v proslovu v Teheránu, že o vývoji raket nebude země vyjednávat. „Tato odstrašující síla byla vytvořena pro naši zem, a proto o ní nebudeme s nikým diskutovat,“ řekl.

V sobotu přitom Teherán vyzkoušel další z nových raket nazvanou Hoveizeh. „Tato střela s plochou dráhou letu s doletem přes 1300 kilometrů potřebuje velmi málo času na přípravu a může letět v malé výšce,“ sdělil při té příležitosti státní televizi ministr obrany Amír Hátamí.

Teherán trvá na tom, že je jeho raketový program defenzivní a zbraně nejsou uzpůsobeny k tomu, aby mohly nést jaderné hlavice. Írán navíc zatím jaderné zbraně nevlastní, přesto jeho balistický program vzbuzuje na Západě obavy.

Témata:  Íránské revoluční gardy Írán armáda rakety armáda Írán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy