Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kim se s Trumpem setká v Hanoji

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Americký prezident a vůdce Severní Koreji se potkají na summitu v Hanoji. Dohodli se na tom vyjednavači obou zemí. Dosud bylo známé pouze konkrétní datum, o místě setkání spolu obě strany vyjednávaly.

„Moji zástupci právě opustili Severní Koreu po velice produktivním setkání a dohodli se na čase a datu druhého summitu s Kim Čong-unem. Bude se konat v Hanoji, ve Vietnamu, 27. a 28. února,“ napsal Trump na sociálních sítích.

Dosud přitom nebylo jasné, kde se setkání nakonec bude konat. Americká strana upřednostňovala město Danang, zatímco KLDR chtěla uspořádat summit v Hanoji, kde má svoji ambasádu.

„Těším se na setkání s předsedou Kimem a na to, že pokročíme v otázce míru,“ napsal dále Trump.

Stephen Biegun, americký speciální vyslanec, který má jednání s KLDR na starosti, strávil v Pchjongjangu tři dny. Společně se severokorejským zástupcem Kim Hyok Cholem vyjednávali podrobnosti a dohodli se, že se před summitem ještě jednou setkají.

Biegun a Chol „probírali, jak postupovat v otázce závazků ze summitu v Singapuru – kompletní denuklarizace, transformace vztahů mezi USA a KLDR a dosažení míru na Korejském poloostrově,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

Washington je podle Bieguna ochotný zvážit „různé kroky“, které by měly vylepšit vzájemné vztahy a povzbudit severokorejský režim, aby se vzdal jaderných zbraní. Ještě před setkáním informoval americký vyslanec o tom, že má být zaměřeno na přípravu „konkrétních kroků“, kterých by mělo být na druhém summitu dosaženo.

Přestože se měl Kim Čong-un v říjnu zavázat k uzavření všech zařízení na výrobu obohaceného plutonia a uranu, podle mezinárodních pozorovatelů k žádným výrazným pokrokům nedošlo. Jedním z požadavků Spojených států je, aby Pchjongjang oficiálně zveřejnil informace o svém raketovém a jaderném programu. To přitom Severní Korea po desetiletí odmítala.

Americký prezident je nicméně přesvědčený, že se mu podaří dosáhnout historického úspěchu. „Severní Korea pod vedením Kim Čong-una, se stane velkou ekonomickou mocností,“ napsal na twitteru Trump. „Možné některé lidi překvapí, ale určitě nepřekvapí mě, protože jsme se již vzájemně poznali a já plně rozumím tomu, jak schopný je to člověk,“ dodal americký prezident.

Témata:  Donald Trump Severní Korea Vietnam Kim Čong-un USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.