reklama

„Naše výsledky naznačují, že vyjídáme tato zvířata na hranici vyhynutí,“ napsal hlavní autor studie William Ripple z Oregonské státní univerzity. „U sedmdesáti procent druhů bude v budoucnu populace dále klesat a šedesát procent druhů by mohlo úplně, nebo téměř, vyhynout.”

Hlavním důvodem je samotná konzumace živočichů a zpracovávání částí jejich těl, které je rozšířené například v tradiční asijské medicíně. „Přímý lov pro konzumaci masa nebo jednotlivých částí těl je největším nebezpečím pro téměř všechny druhy velkých zvířat, o kterých máme dostupná data,“ sdělil Ripple.

„Zachování biodiverzity je pro strukturu a funkčnost ekosystémů zásadní,“ píší autoři studie. „Ta je však ohrožována populačním poklesem (…) a zhruba jedna pětina všech druhů obratlovců může vyhynout.“

V historii lidstva to přitom není nic výjimečného. Naši předkové způsobili vyhynutí mnoha druhů fauny i flóry. V posledních zhruba 500 letech se však tento proces urychlil díky novým technologiím a narůstající lidské populaci. Zatímco za stejné období vymřelo 0,8 procent obratlovců, u zástupců megafauny to byla dvě procenta.

Velké obratlovce ohrožuje i skutečnost, že se jejich počty, v porovnání s menšími živočichy, obnovují mnohem pomaleji. Velkých zvířat je na naší planetě v celkových počtech mnohem méně, každý zásah je proto citelnější. „Megafauna je výrazně ohroženější a sledujeme u ní procentuálně vyšší propad populace než už všech ostatních druhů obratlovců dohromady,“ vysvětlil pro server EurekAlert Ripple.

Za posledních 250 let vymřelo, či zmizelo z divoké přírody, devět zástupců těchto velikánů. Studie, která byla publikována v časopise Conservation Letters, zkoumala asi 300 různých druhů megafauny. Ty charakterizovala jako zvířata, která jsou v porovnání s ostatními druhy ve stejné třídě neobvykle velká.