reklama

Jako v řadě jiných náboženstvích, i v islámu lidé věří, že na ně působí neviditelné, mocné síly. Ty dobré křesťanství a islám jako anděly. Islám mezi tyto dobré síly počítá i džiny. Muslimové ale taktéž vnímají džiny jako zlé síly, podobné křesťanským démonům.

V Iráku a v jiných částech islámského světa není neobvyklé, že místní lidé vyhledávají magické amulety, které je mají ochránit před zlovolnými úklady džinů. Taktéž navštěvují hroby údajných světců, o kterých taktéž věří, že mají ochranné účinky proti temným silám.

Tyto praktiky jsou spojovány s esoterickým proudem islámského myšlení, tzv. súfismem. IS, vyznávají přísnou, puritánskou verzi islámu je považuje za rouhače a všechny s nimi spojené rituální praktiky – mimo jiné např. dervišské tance – za temnou magii. Poté, co se dostal v Iráku k moci, začal všechny prodavače amuletů, vyznavače súfisjského učení a lidi praktikující „pohanské“ rituály likvidovat.

Přesto v iráckém městě Mosulu nechal Abu Younise, 55letého krejčího a populárního exorcistu, dále působit. Podle Jamala Hussena, odborníka na salafický islám (kam se řadí IS) to je jednoduše proto, že IS sám uznává džiny neboť jsou výslovně zmiňováni v Koránu. Jedna jeho kapitola (sůra) je podle nich dokonce pojmenována. IS se opakovaně tvrdil, že andělé a džinové bojují na jeho straně.

Jak probíhá vymítání džinů

Vymítání džinů, zvané rukyah, se účastí primárně ženy. Exorcistou je však výhradně muž. Pobývání žen v blízkosti muže, co není jejich příbuzný či manžel, je IS tvrdě trestáno, přesto v případě rukyah zavíral oči. Podle Hussena IS věří, že žena má slabší intelekt a vůli a je slabší než muž a proto ji může džin snadno posednout. Zřejmě proto IS nebránil v provádění exorcismů, protože to považoval za nutné.

Nizozemský spisovatel Thomas Ruben, který o praktikách rukyah napsal knížku, získal od Laury, nizozemské manželky jednoho bojovníka IS popis takového rituálu. Laura se na něj vydala proto, že její manžel jí obtěžoval a ona to přičítala džinům, blokujícím její víru.

V mešitě Haiba Khatoon v centru Mosulu, blízko mosulské univerzity, se v ženském oddíle setkala s dalšími ženami. V malé místnosti si sedli s nataženými obrácenými dlaněmi a zavřenýma očima. Vymítač začal vysokým, podivným hlasem předčítat verše z Koránu, stále hlasitěji a bít ženy na jejich dlaních.  

Další tabu dle zásad IS bylo porušeno, když ženy začaly upadat do tranzu a servávat ze své hlavy šátky. Padli na podlahu, jako kdyby ztratili kontrolu nad svými svaly. Dávili se, vykřikovali, plakali a smáli se. Po zhruba dvaceti minutách schůzka skončila a ony si upravily šaty a odešly v tichosti domů.

V konzervativní společnosti nezvyklá blízkost mezi oběma pohlavími a oslabený psychický stav žen bývá v některých těchto případech využívána vymítači k obtěžování a zneužívání žen. Al-Azhar, nejvlivnější sunnitská univerzita v Káhiře, tyto praktiky proto velmi tvrdě odsoudila jako pouhý trik.

New York Times v říjnu reportovaly o případu falešného afghánského klerika, který tvrdil ženám, že je může vyléčit či učinit plodnými. Nejprve jim prodával náboženské amulety, později je „léčil“ sexem. Muž je nyní na útěku, protože mu v konzervativní afghánské společnosti hrozí smrt. Hněv mužů ale dopadl i na ženy, některé z nich byly zabity v rámci tzv. vražd ze cti.