Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vymítání džinů? Islámský stát praktikoval na ženách krutý rituál

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Islámský stát v iráckém Mosulu potíral všechny druhy náboženských praktik, které se mu jevily jako odporující zásadám „pravého“ islámu. Jednu však nechával na pokoji – exorcismus džinů. Přitom tento druh rituálu zahrnuje i tělesný kontakt mezi mužem a ženou, což IS přísně trestal a zakazoval, uvádí stanice Deutsche Welle.

Jako v řadě jiných náboženstvích, i v islámu lidé věří, že na ně působí neviditelné, mocné síly. Ty dobré křesťanství a islám jako anděly. Islám mezi tyto dobré síly počítá i džiny. Muslimové ale taktéž vnímají džiny jako zlé síly, podobné křesťanským démonům.

V Iráku a v jiných částech islámského světa není neobvyklé, že místní lidé vyhledávají magické amulety, které je mají ochránit před zlovolnými úklady džinů. Taktéž navštěvují hroby údajných světců, o kterých taktéž věří, že mají ochranné účinky proti temným silám.

Tyto praktiky jsou spojovány s esoterickým proudem islámského myšlení, tzv. súfismem. IS, vyznávají přísnou, puritánskou verzi islámu je považuje za rouhače a všechny s nimi spojené rituální praktiky – mimo jiné např. dervišské tance – za temnou magii. Poté, co se dostal v Iráku k moci, začal všechny prodavače amuletů, vyznavače súfisjského učení a lidi praktikující „pohanské“ rituály likvidovat.

Přesto v iráckém městě Mosulu nechal Abu Younise, 55letého krejčího a populárního exorcistu, dále působit. Podle Jamala Hussena, odborníka na salafický islám (kam se řadí IS) to je jednoduše proto, že IS sám uznává džiny neboť jsou výslovně zmiňováni v Koránu. Jedna jeho kapitola (sůra) je podle nich dokonce pojmenována. IS se opakovaně tvrdil, že andělé a džinové bojují na jeho straně.

Jak probíhá vymítání džinů

Vymítání džinů, zvané rukyah, se účastí primárně ženy. Exorcistou je však výhradně muž. Pobývání žen v blízkosti muže, co není jejich příbuzný či manžel, je IS tvrdě trestáno, přesto v případě rukyah zavíral oči. Podle Hussena IS věří, že žena má slabší intelekt a vůli a je slabší než muž a proto ji může džin snadno posednout. Zřejmě proto IS nebránil v provádění exorcismů, protože to považoval za nutné.

Nizozemský spisovatel Thomas Ruben, který o praktikách rukyah napsal knížku, získal od Laury, nizozemské manželky jednoho bojovníka IS popis takového rituálu. Laura se na něj vydala proto, že její manžel jí obtěžoval a ona to přičítala džinům, blokujícím její víru.

V mešitě Haiba Khatoon v centru Mosulu, blízko mosulské univerzity, se v ženském oddíle setkala s dalšími ženami. V malé místnosti si sedli s nataženými obrácenými dlaněmi a zavřenýma očima. Vymítač začal vysokým, podivným hlasem předčítat verše z Koránu, stále hlasitěji a bít ženy na jejich dlaních.  

Další tabu dle zásad IS bylo porušeno, když ženy začaly upadat do tranzu a servávat ze své hlavy šátky. Padli na podlahu, jako kdyby ztratili kontrolu nad svými svaly. Dávili se, vykřikovali, plakali a smáli se. Po zhruba dvaceti minutách schůzka skončila a ony si upravily šaty a odešly v tichosti domů.

V konzervativní společnosti nezvyklá blízkost mezi oběma pohlavími a oslabený psychický stav žen bývá v některých těchto případech využívána vymítači k obtěžování a zneužívání žen. Al-Azhar, nejvlivnější sunnitská univerzita v Káhiře, tyto praktiky proto velmi tvrdě odsoudila jako pouhý trik.

New York Times v říjnu reportovaly o případu falešného afghánského klerika, který tvrdil ženám, že je může vyléčit či učinit plodnými. Nejprve jim prodával náboženské amulety, později je „léčil“ sexem. Muž je nyní na útěku, protože mu v konzervativní afghánské společnosti hrozí smrt. Hněv mužů ale dopadl i na ženy, některé z nich byly zabity v rámci tzv. vražd ze cti.

Témata:  Islámský stát Irák náboženství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy