reklama

Podle deníku The Independent se zdá, že Trump žertoval o násilném přesídlení amerických indiánů. Ti byli v průběhu devatenáctého století vyhnáni americkou vládou ze svých území. Událost vstoupila do dějin jako „Stezka slz“, protože při vynuceném přesunu zemřely tisíce lidí.

Elizabeth Warrenové v sobotu oficiálně ohlásila, že bude v příštích volbách kandidovat do Bílého domu. Trump jen o několik hodin později zveřejnil na sociálních sítích zprávu, v níž se do demokratické kandidátky navážel.

„Dnes se Elizabet Warrenové, které někdy říkám Pocahontas, přidala do boje o prezidentskou funkci. Bude kandidovat jako naše první domorodá prezidentka, nebo se rozhodla, že to po 32 letech již nebude fungovat? Uvidíme se na STEZCE, Liz!“ uvedl.

Právě zdůraznění slova stezka v tomto kontextu očividně odkazuje na bolavé místo amerických dějin, kdy byli domorodí obyvatelé vyháněni do nově zřizovaných rezervací. Donald Trump junior následně ještě sdílel příspěvek pravicového komentátora Michaela Malice. „Genocida původních Američanů pokračuje s další vraždou spáchanou prezidentem,“ napsal sarkasticky na svém twitterovém účtu.

Elizabeth Warrenová se v roce 1986 zaregistrovala do advokátní komory jako americká indiánka. Také si nechala udělat testy DNA, které zjistily, že má z 1/64 indiánský původ, za což byla kritizována. Jen jednotlivé kmeny totiž mohou určovat kdo je, a kdo není jejich příslušníkem. Právě pro toto tvrzení Warrenou americký prezident dlouhodobě kritizuje a posměšně ji nazývá Pocahontas. Demokratická kandidátka se minulý týden za své chování oficiálně omluvila.

Independent také připomněl, že Donald Trump nechal v Oválné pracovně pověsit portrét amerického prezidenta Andrewa Jacksona. Právě ten podepsal zákon známý jako „Indian Removal Act“, na jehož základě se měly indiánské kmeny z východní části Ameriky přesunout do rezervací.