Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lvíčata chalífátu. Co se děje s dětmi vychovanými Islámským státem?

Lvíčata chalífátu někdy na propagandistických videích popravovala rukojmí
Lvíčata chalífátu někdy na propagandistických videích popravovala rukojmí
Foto: INT

Ve východní Sýrii byla v sobotu zahájena ofenzíva proti poslednímu území pod kontrolou Islámského státu. Tato teroristická organizace se nechvalně proslavila krutými popravami, zotročováním žen nebo sebevražednými útoky. Pozornost si získala také kvůli využívání malých dětí, takzvaných „lvíčat chalífátu“. Některé z těchto dětí dnes v Sýrii procházejí rehabilitačním programem, který se snaží napravit škody způsobené islamisty.

Děti islamistů byly často od útlého věku vystaveny tvrdým fyzickým i psychologickým podmínkám. Teroristé z nich chtěli vycvičit neohrožené vojáky nebo sebevražedné atentátníky. Využívali je také ve svých propagandistických videích, kde se některé z dětí účastnily poprav. S tím, jak se „chalífát“ pod tlakem hroutil, se část „lvíčat“ ocitla v rukou Syrských demokratických sil.

Stanice Sky News nyní připravila reportáž ze zařízení, ve kterém probíhá program zaměřený na jejich rehabilitaci. Z bezpečnostních důvodů je objekt střežený ozbrojenci. Děti, o které se v nápravném centru starají, byly totiž zadrženy v průběhu bojů, kterých se často aktivně účastnily. Se zbraní v ruce a mnohdy opásané sebevražednými vestami.

„Některé z nich chtěly vyhodit do vzduchu vojáky, kteří je zachraňovali,“ sdělil pro Sky News ředitel centra. Rodiče, sourozenci i kamarádi těchto lvíčat často padli v boji za Islámský stát. Celé zařízení, jediná taková instituce v Sýrii, je pod dohledem průmyslových kamer. Kromě běžné školní výuky se zde pracovníci snaží poskytovat dětem i psychologickou pomoc.

Třináctiletého Pierra, jednoho z chovanců zařízení, přivedl do Sýrie jeho otec, když mu bylo pouhých devět let. Opustil svou ženu v Paříži a Pierra i jeho dva starší bratry odvezl do Turecka, odkud se dostali do Sýrie. Oba starší synové zahynuli při jednom z náletů, osud otce buď Pierre nezná, nebo ho nechce prozradit. „Jediné co chci je vrátit se domů za matkou,“ sdělil reportérům. „Řeknu jí vše, co se stalo … ale řeknu to pouze jí.“

V centru se starají také o dalšího šestnáctiletého chlapce, který se narodil ve francouzském Tolouse. Jeho matka je prý bojovnicí Islámského státu a dnes se pravděpodobně nachází v poslední enklávě, kterou organizace kontroluje. „Nezajímá se o mě,“ řekl chlapec novinářům. „Nenávidím jí. Stará se jen o sebe.“ I on by se chtěl vrátit do Francie a žít normální život. Ze zahraničí pochází velká část dětí v nápravném centru.

Ne všichni jsou však vůči osudu chlapců shovívaví a není jasné, zda budou jednotlivé země ochotny přijmout tyto děti zpět. „Jejich vlády by je měly repatriovat a umožnit jim žít nový život,“ myslí si ředitel zařízení. „Jsou to jen děti, jenom děti. Daeš je donutil dělat všechny ty věci. Nemohly si pomoci a trpěly,“ uvedl v rozhovoru. Jednotlivé vlády podle něj mají za své občany zodpovědnost, pokud ale přijetí dětí odmítnou, postarají se o ně v Sýrii. „V takovém případě se jich ujmeme,“ sdělil.

Témata:  Islámský stát Sýrie válka děti terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy