reklama

V posledních dnes otřásl Švédskem případ z malého města Märsta. Policie byla přivolaná k nehodě, při které vůz narazil do poštovní schránky a jeho posádka se po anglicku vypařila. Policisté však dva muže brzy vypátrali a zjistili proč se ke svému automobilu nehlásí. Bylo v něm totiž půl milionu švédských korun (asi 1,25 milionu Kč) a útočná puška Ak-47. Oba výtečníky samozřejmě zadržela. Ti však ještě před tím stačili zavolat své nohsledy. Zhruba dvacítka ozbrojených mužů pak policejní hlídku obklíčila a donutila vydat nejen komplice, ale i důkazy. Poté se po gangsterech slehla zem.

Ve válkách mezi gangy se staly v poslední době trendem ruční granáty. Ve Stockholmu jeden se válející na ulici zabil třiašedesátiletou ženu. V Malmö jej někdo použil proti policejní stanici. V zemi se objevily i pancéřové pěsti a automatické zbraně jsou mezi gangstery standardem. Zbraně se pašují do skandinávské země z Balkánu. V zemích bývalé Jugoslávie lze pořídit zhruba za 25 000 Kč 3 samopaly s municí a 64 granátů. Ve Švédsku pak na černém trhu vyjde jeden granát na v přepočtu na 3000 korun.

Co je na tom ovšem na situaci nejvíce zarážející? Švédsko má jedny z nejpřísnějších pravidel pro držení zbraní v Evropě. Pokud nejste registrovaný lovec ke zbrani se v zemi nedostanete. Policie vás dokonce může pokutovat a popotahovat po soudech za nošení kapesního nožíku. Prostředky sebeobrany jako teleskopický obušek nebo pepřový sprej jsou zákonem zakázány.            

Přesto jsou přestřelky jsou na denním pořádku. V roce 2006 došlo pouze k několika desítkám podobných případů ve kterých zahynulo pouhých 8 lidí.  Vloni ve bylo Švédsku 306 ohlášených přestřelek při kterých zahynulo 45 lidí. Kriminalita obecně v zemi roste. Mezi léty 2015 a 2017 vzrostla kriminalita o 13,5 %. Je veřejným tajemstvím, že pachateli jsou především migranti a semeništi násilí jsou předměstí, která obývají. Polovina švédských žen přiznala e se ve své domovině bojí a večer nevychází ven.

Švédská společnost neví, jak na takovou vlnu reagovat. Až tragikomický nádech mají události z roku 2014 z Göteborg. Děti z místních škol a školek spolu s učiteli vyrazili demonstrovat do ulic proti gangsterům a násilí. Dokonce jim napsali dopis. Přály si, aby si zločinci sedli, vše si vyříkali, skončili násilí a dali se na lepší způsob života. Ti si ovšem dobře míněné rady rozhodně k srdci nevzali a o několik měsíců později na hřišti jedné ze školek předvedli dětem pěknou přestřelku. Nevychází ani asociační programy ba ani programy na odkup zbraní.

Děsivá je reakce některých politiků. Mnozí z nich prostě dění v zemi popírají a perzekuují naopak ty co na ně upozorňují. Na kritiky, kteří upozorňovali na vysokou kriminalitu se například utrhla místopředsedkyně vlády a ministryně životního prostředí za Zelené Isabella Lövin. „Jak vůbec někdo může mluvit o chaosu ve Švédsku? Pravda je že, jsme zemí, která dává zbytku demokratického světa naději.“

Vzhledem k tomu, že to bylo v době, kdy se provalilo, že policie poněkud upravuje statistiky kriminality, v přistěhovaleckých čtvrtích jsou napadáni vedle policistů, hasičů a záchranáři i pošťáci, sociální pracovníci, a i knihovníci z místních knihoven a veřejnoprávní televize v průlomové reportáži divákům prozradila, že 58 % všech pachatelů znásilnění ve Švédsku se narodilo mimo něj, jednalo se o skutečně odvážné prohlášení. Ovšem poněkud mim realitu.

Situace ve Švédsku je skutečně složitá. Společnost založená na respektu k zákonům je konfrontována s populací, které její hodnoty ba i zákony naprosto neguje. Situaci ještě více komplikují politici, kteří ji z ideologických důvodů zcela ignorují. Není tedy divu, že roste strana Švédští demokraté, ve které namnoze působili neonacisté.

 Pro mnohé ze Švédů by volba této strany byla ještě před 10 léty nemyslitelná. Hlas jim mnozí dávají jen ze zoufalství. Vypovídající je, že podle posledních průzkumů je strana druhá nejpopulárnější. Pokud si politici neuvědomí realitu a nezačnou konat, ze Skandinávského snu může být brzy noční můra.