Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stoupá napětí v Jihočínském moři? Američané provedli další manévr u sporných ostrovů

Americké námořnictvo, ilustrační foto
Americké námořnictvo, ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Spojené státy opět vyslaly vojenské lodě do blízkosti Spratleyho ostrovů. Souostroví si nárokuje hned několik okolních zemí, Čína však v oblasti v minulých letech vystavěla umělé základny. Washington se snaží tuto expanzivní politiku Pekingu usměrnit a do Jihočínského moře vysílá svá plavidla, která mají zajistit svobodu plavby v souladu s mezinárodním právem.

Dvě válečné lodě amerického námořnictva propluly v neděli v noci nedaleko sporných ostrovů. Podle stanice CNN je dva raketové torpédoborce USS Spruance a USS Preble minuly ve vzdálenosti dvanácti námořních mil.

Operace byla provedena s cílem „zpochybnit nadměrné námořní nároky (Číny) a zajistit přístup k vodním cestám v souladu s mezinárodním právem,“ jak informoval mluvčí 7. flotily Clay Doss.

Jednalo se již o druhou takovou operaci amerického námořnictva v tomto roce. V lednu proplul jiný torpédoborec nedaleko Paracelových ostrovů, které jsou také jablkem sváru mezi Čínou a dalšímu regionálními státy.

„Všechny operace jsou prováděny v souladu s mezinárodním právem a demonstrují, že Spojené státy budou létat, plout a operovat všude tam, kde to mezinárodní právo umožňuje,“ sdělil podle CNN Doss. „Tak tomu je v Jihočínském moři stejně jako v jiných místech na celém světě.“

Očekává se rozhořčená reakce Pekingu. Po lednovém incidentu obvinila Čína Washington z neoprávněného vniknutí do suverénních vod a údajně rozmístila na ostrovech protilodní rakety.

„Akce Spojených států porušila čínské i mezinárodní právo a poškodila suverenitu Číny. Ohrozila mír, bezpečnost a pořádek v regionu,“ sdělil v lednu mluvčí čínského ministerstva zahraničí a dodal, že Peking přijme všechna nutná opatření k ochraně státní suverenity.

Washington obviňuje Čínu, že na umělých ostrovech instalovala zbraně a další armádní systémy. Dokazují to i satelitní snímky. „Tyto zbraňové systémy jsou stále více sofistikované, takže je velmi pozorně sledujeme,“ uvedl tento měsíce velitel amerických námořních operací admirál John Richardson.

Témata:  USA armáda Čína Jihočínské moře USA Washington námořnictvo moře

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy