Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová rezignuje na premiérku, tvrdí server

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Někteří členové britské vlády se domnívají, že se Theresa Mayová připravuje na složení své funkce. K tomu by mělo dojít v průběhu léta, tedy teprve po odchodu Velké Británie z EU. Jedním z důvodů by měla být snaha zabránit stranickému rivalovi Borisi Johnsonovi, aby nastoupil na její místo.

Podle britského bulvárního deníku The Sun se premiérka Theresa Mayová připravuje k odchodu z funkce krátce poté, co vyvede Velkou Británii z Evropské unii. Myslí si to někteří její vládní kolegové, kteří se domnívají, že tak chce ovlivnit volbu nového premiéra.

Tato kalkulace vychází z přesvědčení, že pokud Mayová odejde sama a v čase, který si určí, bude mít větší vliv na rozhodování svých spolustraníků. „Je odhodlaná zajistit, že po ní nastoupí správný kandidát, a v tomto ohledu by neměla ve straně žádné slovo, pokud by byla donucena z funkce odejít,“ sdělil deníku nejmenovaný zdroj.

Politický krok premiérky by měl být zaměřen proti jejímu stranickému rivalovi a bývalému ministrovi zahraničí Borisi Johnsonovi. Ten reprezentuje tvrdé křídlo konzervativců, které usiluje o radikálnější zpřetrhání vazeb s Bruselem.

Naopak jedním z možných favoritů Mayové je ministr pro mezinárodní obchod Liam Fox. „Liam je přesvědčený, že (Mayová) odstoupí během léta,“ sdělil nejmenovaný zdroj. „Říká, že tomu naznačuje vše, co premiérka říká.“

Také ministr obchodu Greg Clark se podle informací deníku The Sun domnívá, že chce Mayová skončit. A v Konzervativní straně roste přesvědčení, že by měla své místo uvolnit. „Panuje tu rozšířený pocit, že sjela z cesty. Všechen její kapitál vyhořel - tady doma i v Bruselu, a proto bude muset převzít otěže někdo další,“ uvedl nejmenovaný poslanec strany.

Témata:  Theresa Mayová Velká Británie Boris Johnson Brexit Londýn

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.