reklama

K testu by mělo dojít v období před 1. dubnem, přestože žádné konkrétní datum nebylo zveřejněno. V roce 2018 byl předložen návrh zákona, podle kterého má být Rusko schopné operovat nezávisle na světové síti. Moskva se tak chce připravit na případnou kybernetickou válku.

Pokud bude zákon schválen, budou muset poskytovatelé internetu v Rusku zajistit, aby dokázala vnitřní síť fungovat nezávisle na okolním světě. Tedy i v případě, že se ji některá zahraniční země pokusí shodit. Návrh zákona nese název Národní program digitální ekonomiky a zmiňovaný test by měl ukázat, jaké technické problémy bude potřeba vyřešit, aby mohl být nový zákon přijat.

BBC uvádí, že by měla být vytvořena vlastní interní verze systému DNS, podobně jako tomu je například v Číně. Peking kontroluje všechny mezinárodní přístupové body, díky čemuž může blokovat přístup svých obyvatel na různé zahraniční služby jako je Wikipedia, Facebook, YouTube nebo třeba Google Maps.

Domain Name System (DNS) umožní Rusku připojit se na lokální internet, aniž by byly navštěvovány stránky spojené se zahraničními servery, tedy i v případě, že bude země odstřižena od globálního internetu. Poskytovatelé internetu budou také muset přesměrovat veškerou komunikaci do bodů kontrolovaných ruským telekomunikačním regulátorem Roskomnadzor.

To Moskvě usnadní její monitorování. Roskomnadzor již ohlásil, že bude blokovat veškerý obsah, který je v Rusku zakázaný a zajistí, že komunikace nebude proudit do zahraničí, kde může být zachycena zahraničními zpravodajskými službami.