reklama

Školka, která se nachází ve městě Mohuč a je jediným podobným zařízením ve spolkové zemi, přišla v pondělí o licenci. Své aktivity proto bude muset ukončit.

Podle stanice Deutsche Welle byly důvodem odebrání licence obvinění, že je ve školce šířen salafismus, tedy značně konzervativní proud islámu. Detlef Placzek, prezident státní kanceláře pro mládež, uvedl, že se zařízení dostalo šířením salafistických materiálů do rozporu s německou ústavou.

Úředníci měli podle něj povinnost zasáhnout, když provozovatel nebyl schopen nebo ochoten „vytvořit podmínky, které zajistí blahobyt dětí.“

Školka Al Nur je provozována asociací Arab Nil-Rhein. Její předseda Samy El Hagrasy obvinění z extrémismu odmítá a chce se bránit soudní cestou. „Přijímáme a respektujeme ústavu,“ sdělil Hagrasy, podle kterého je rozhodnutí „záhadné a nepochopitelné.“

Asociace nicméně nepoutá pozornost poprvé. V roce 2012 začal například na akcích Arab Nil-Rhein vystupovat kontroverzní kazatel. V minulém roce se objevily informace, že se ve školce objevuje závadná literatura, a že centrum spolupracovalo s dalším známým představitelem salafistického hnutí.

Protože úřady neshledaly, že by byly děti v akutním ohrožení, nebyla škola uzavřena hned. Do konce března však musejí být děti přemístěny do jiných zařízení. Město již podniklo první přípravné roky. V současné době do zařízení dochází 18 dětí ve věku tří až šesti let.