Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fascinující operace britských chirurgů. Plod operovali mimo dělohu matky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Doktorům ve Velké Británii se podařila unikátní operace. Nenarozené dítě nejprve matce vyjmuli z dělohy a po úspěšném zákroku ho zase vrátili zpátky. Operace byla v zemi provedena teprve po čtvrté v historii, v budoucnu by však mohla změnit život mnoha pacientů.

Bethan Simpsonová byla ve 20. týdnu těhotenství, když lékaři při rutinní prohlídce odhalili, že něco není v pořádku. Hlava dítěte byla neobvykle veliká a mícha nebyla plně vyvinutá. Lékaři u něj diagnostikovali rozštěp páteře (Spina Bifida) a postavili matku před rozhodnutí. Mohla podstoupit potrat, pokračovat v těhotenství bez vnějšího zásahu, a nebo souhlasit s operací plodu.

Rožštěp páteře je vrozená vývojová vada, při níž nedojde k uzavření jednoho či několika obratlů a vzniká tak mezera, kterou může vyhřeznout mícha. Postižení je poměrně časté, vyskytuje se u 1 až 2 z 1000 narozených dětí. U pětiny pacientů pak doprovází rozštěp takzvaný hydrocefalus, kdy může hlava dítěte extrémně narůstat v důsledku přetlaku mozkomíšního moku.

Šestadvacetiletá matka se rozhodla podstoupit operaci. „Museli jsme to udělat,“ řekla deníku Independent Simpsonová. Následovala celá řada vyšetření včetně odběru plodové vody, magnetické rezonance a dalších procedur. „Byli jsme schváleni 17. prosince. Od té doby byl náš život několik týdnů jako horská dráha.“

Operaci podstoupila žena v University College London Hospital. Během zákroku museli nejprve doktoři vyjmout plod z dělohy a provést operaci páteře. Po úspěšném zákroku opět plod vrátili zpátky a matku zašili. Bethan Simpsonová se stala teprve čtvrtou ženou ve Velké Británii, která ho podstoupila.

„Měla jsem kolem sebe nejpovolanější doktory z University College London Hospital a Belgie, kteří se o mě starali,“ popsala své pocity. Dodala, že je smutné, když v Anglii 80 % podobných případů končí potratem.

„Není to rozsudek smrti,“ řekla. „Ano, jsou tu rizika, že se něco pokazí, ale prosím, přemýšlejte o Spina Bifida více. Už to není to, co to bývalo,“ apelovala na rodiče, které postihne stejný osud. Její dítě, které by se mělo narodit v dubnu, je podle lékařů zdravé.

Témata:  operace děti lékaři těhotenství Velká Británie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy