reklama

„Čína i Rusko vyvíjejí různé prostředky, které mohou využít americkou závislost na vesmírných systémech a ohrozit pozici USA ve vesmíru,“ stojí ve zprávě, kterou připravila Defense Intelligence Agency (DIA). Současně Peking intenzivně buduje vlastní vesmírný program, což prokázal úspěšným vysláním sondy na odvrácenou stranu Měsíce.

Americká armáda je čím dál více závislá na síti satelitů, které jsou dnes nepostradatelné pro navigaci, řízení palby nebo shromažďování informací. Poničení této sítě by mohlo Pentagon paralyzovat. DIA se proto ve zprávě nazvané „Výzvy pro vesmírnou bezpečnost“ věnovala právě tomuto tématu.

Dokument podle CNN zmiňuje celou škálu ruských a čínských protisatelitních zbraní včetně systémů elektronického boje, elektromagnetických zařízení (directed-energy weapons) nebo kinetických raket. Obě země také pravděpodobně „vyvíjejí laserové zbraně s cílem narušit, poškodit nebo zničit satelity a jejich senzory.“

„Čína pravděpodobně zařadí do výzbroje pozemní laserovou zbraň schopnou ohrozit senzory na nízké oběžné dráze do roku 2020,“ varuje dokument, který dodává, že již dnes může Peking disponovat omezenou kapacitou pro použití laserů proti satelitům.

Moskva podle amerických zpravodajců pracuje na laserovém systému, který by dokázal neutralizovat senzory protiraketové obrany. Vzdušně-kosmickým silám měla dodat laserovou zbraň již v létě minulého roku. Trumpova administrativa přitom aktuálně zvažuje, že umístí do vesmíru pokročilé senzory, které by se měly stát součástí nového protiraketového deštníku.

Vedle laserů a dalších moderních technologií však představují hrozbu i „konvenčnější“ rakety. Čína má podle zprávy již dnes ve svém arzenálu střelu, která je schopná zasáhnout satelity na nízké oběžné dráze Země. Rusko podobnou raketu „pravděpodobně vyvíjí“a zbraňový systém bude „pravděpodobně operačně nasaditelné v následujících letech.“

Americký prezident jmenoval právě ochranu satelitů jako jeden z důvodů, proč potřebují Spojené státy založit vlastní „Vesmírné síly“. Ty by se měly stát samostatnou složkou ozbrojených sil.