Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svoboda médií v Evropě je nejohroženější od konce studené války, zní z Rady Evropy

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Minulý rok byl pro novináře v Evropě vůbec nejhorší od konce studené války. S varováním ve své zprávě přišla Rada Evropy, která volá po zavedení „urgentních opatření“ na ochranu novinářů. Útoky na ně jsou stále častější. Dokument citoval i prezidenta Miloše Zemana.

Zpráva vydaná pod názvem „Demokracie v ohrožení“ uvádí, že je svoboda tisku v členských státech Rady Evropy ve „špatném stavu“, dokonce v nejhorším od konce studené války před více jak čtvrt stoletím.

Na dokumentu se podílela také Platforma na ochranu novinařiny a za bezpečnost novinářů. Zpráva varuje před narůstajícím počtem útoků, v minulém roce jich bylo zaznamenáno skoro dvojnásobné množství.

Report cituje dva mediálně nejznámější případy – vraždu novinářů Jána Kuciaka a Džámala Chášukdžího, kteří byli oba zavražděni v souvislosti se svojí prací. Věnuje se ale i desítkám dalších útoků, z nichž mnohé klasifikuje jako nejzávažnější. Podle stanice Deutsche Welle se v této kategorie objevily například bombový útok, napadení nožem nebo žhářský útok.

Vedle fyzických útoků na novináře si však zpráva všímá také zhoršení celkové atmosféry. „V roce 2018 jsme v mnoha členských státech zaznamenali zřetelný trend verbálních útoků a veřejné stigmatizace médií nebo jednotlivců,“ uvádí se v dokumentu.

Při popisu této atmosféry cituje Rada Evropy i českého prezidenta Miloše Zemana. „Příklady verbálních útoků politických vůdců zahrnují například vyjádření lítosti nad tím, že se z novinářů dosud nestal vyhynulý živočišný druh,“ cituje dokument ze Zemanova srpnového projevu.

Jako další příklad zhoršující se situace uvádí dokument trendy „líčení novinářů jako zrádců a vyhrožování, že budou sníženy veřejné prostředky podporující tisk na základě tvrzení, že otravují veřejnou debatu … za veřejné peníze,“

Speciální pozornost věnuje Platforma situaci v Turecku, kde bylo od pokusu o puč v roce 2016 zatčeno mnoho žurnalistů. Na konci roku 2018 jich bylo nadále zadržováno 130. Země se tak stala „největším světovým věznitelem novinářů“.

Témata:  noviny a tisk Rada Evropy svoboda médií novináři Evropa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.