reklama

Příběh cukráře Jacka Phillipse se začal psát již v roce 2012. V jeho cukrářství Mastrpiece Cakeshop v coloradském městě Lakewood si gay par David Mullins a Charlie Craig chtěli objednat dort na svoji svatbu. Praktikující křesťan Phillips je odmítl s tím, že by to bylo proti jeho náboženskému přesvědčení. Ostatně již dříve odmítl péct dorty se sexuální tématikou.  Oběma mužům ale nabídl, že jim upeče dort nebo koláče bez této tématiky. To ovšem oba gayové odmítli a Phillipse zažalovali pro diskriminaci.

I přesto, že tehdy svatby stejnopohlavních párů nebyly v Coloradu povoleny, byl tu zákon proti diskriminaci zakazující podnikatelům komukoliv odmítnout své služby kvůli rase nebo sexuální orientaci. Díky němu Mullins a Craig u Coloradské komise pro dohled nad občanskými právy uspěli a Phillips byl odsouzen. Komise Phillipsovi nařídila nejen změnit celou firemní filozofii, péct dorty podle všech přání zákazníků, ale i zavést i antidiskriminační školení. Co čtvrt roku o tom měl Phillips vypracovat zprávu a předložit ji komisi ke schválení.

Cukrář, který raději skončil s pečením dortů, se ale rozhodl vrátit úder. Komise podle něj byla zaměřena vůči jeho osobě a vůči jeho víře, a proto nemohla rozhodnout kvalifikovaně a nezávisle a rozhodl se ji zažalovat. Rozhořela se právní bitva, která je možná jen v Americe. Na jedné straně právo na víru tedy první dodatek Ústavy a na druhé boj proti diskriminaci. Obě strany získaly své přívržence a obě měly dobré argumenty. 

Soud se táhl neuvěřitelných 6 let až se dostal nakonec před Nejvyšší soud. A ten vloni v červnu skutečně rozhodl, i když to bylo poněkud rozhodnutí ve stylu chytré horákyně. Hlavní otázce, zda má přednost náboženství před diskriminací se totiž naprosto vyhnul. Ten rozhodl v cukrářův prospěch s tím, že coloradská komise byla k jeho osobě „mimořádně nepřátelská“. Zasedali v ní totiž aktivisté, kteří ke křesťanství neměli nejvřelejší vztahy a nebáli se to dát najevo.

„Svoboda náboženství neznamená svobodu PRO VAŠE náboženství,“ vyjádřil se například jeden z členů komise na svém tweetu. I rozsudek nad cukrářem byl plný podobných invektiv, které náboženství vinily z holokaustu nebo podpory otroctví. Navíc v jiných případech, pokud se nejednalo o homosexuály komise tak nekompromisní nebyla. Verdikt nad Phillipsem tedy nejvyšší soud zrušil, ale v základní otázce rozhřešení nepřinesl.

Konec dobrý, všechno dobré? Ale kdeže! Phillips se vrátil k pečení dortů, ale odmítl je péct k jakékoliv příležitosti. Přesto byl zaplaven objednávkami od aktivistů na dorty těch nejoplzlejších forem a nápadů.  Obří penis, Satan při felaci, Ježíš kouřící marihuanu a mnoho dalšího, co věřícímu muži mělo znechutit práci a život. Pouhé tři týdny po vynesení rozsudku Nejvyššího soudu se v cukrárně objevila denverská právnička Autumn Scardinová. Ta si u Phillipse objednala dort v kombinaci modré a růžové, což jsou barvy transgender osob a výslovně mu oznámila, že dort chce na sedmé výročí svého přihlášení k transgenderismu.  

Phillips ji samozřejmě odmítl s tím, že k žádné příležitosti už dorty nepeče. Právnička ho ovšem zažalovala a vše skončilo… Pozor, překvapení! U Coloradské komise pro dohled nad občanskými právy! Stát Colorado argumentuje sice tím, že se složení komise změnilo, a že v ní sedí jiní lidé, ale jeden z komisařů je LGBT aktivista a druhý na Twitteru označil Phillipse za „patologického křesťanského nenávistníka“. Phillipsovi na oplátku tento týden dovolil soud žalovat Colorado a jeho komisi, protože jsou proti němu zaujatí a jsou nepřátelští proti jeho víře. Sága tak může pokračovat.

Phillipsův případ je naprosto symptomatický. Bojovníci proti diskriminaci a za dobro všeho druhu systematicky trestají a šikanují muže za jeho niterné přesvědčení, které nikomu neškodí, neboť je ochoten vyjít vstříc. Ovšem to by musela chtít vyjít vstříc i skupina, která se jinak na toleranci tolik odvolává. Kde jsou slova o boji s diskriminací nyní?  A pokud si někdo myslí, že maratonem žalob a soudních sporů něco na Phillipsově postoji nebo postoji jiných konzervativních křesťanů změní je na omylu. Na opak! Svým netolerantním chováním jen otevře další rány a příkop ve společnosti prohloubí.