Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

“Hledá se popravčí“. Srí Lanka chce znovu zavést trest smrti a katy shání pomocí inzerátů

Trest smrti
Trest smrti
Foto: Pixmac

Srí Lanka se chystá obnovit trest smrti, v současné chvíli však nemá žádné popravčí. Vláda se proto rozhodla nabídnout tuto práci prostřednictvím inzerátů v novinách. Humanitární organizace nešetří kritikou.

Trest smrti byl na Srí Lance přerušen v roce 1976, kdy bylo na popravy uvaleno moratorium. Vražda, znásilnění a obchod s drogami jsou sice oficiálně stále hrdelními zločiny, tresty však bývají pravidelně zmírňovány a většina pachatelů je odsouzena k doživotnímu pobytu za mřížemi.

Poslední srílanský kat odešel podle agentury Reuters do důchodu v roce 2014. Za celou svoji kariéru přitom nikoho nepopravil. Nyní se však situace v zemi mění.

Prezident Maithripala Sirisena minulý týden v parlamentu oznámil, že bude trest smrti znovu zaveden. Má se tak stát do dvou měsíců. Podobně jako v mnoha dalších asijských zemích mají být popravováni odsouzení drogoví dealeři.

Inzeráty zveřejněné v tisku nyní nabízejí pozici popravčího. Kandidáti musejí být muži mezi 18 a 45 lety a občané Srí Lanky. Také je od nich vyžadován „excelentní morální charakter“ a „velmi dobrá duševní a mentální síla“.

Sirisena se podle stanice CNN inspiroval u svého Filipínského protějška, prezidente Duterteho. Ten se nechvalně proslavil právě svojí nulovou politikou vůči drogám, která si již vyžádala tisíce mrtvých. Sirisena označil při lednové návštěvě Filipín Duterteho postup za příklad hodný následování.

„Válka proti zločinu a drogám, kterou vedete, je příkladem pro celý svět – a pro mě osobně. Drogová hrozba je v mojí zemi přebujelá a já cítím, že bychom při kontrole tohoto nebezpečí měli kráčet ve Vašich stopách,“ sdělil údajně během návštěvy srílanský prezident.

Duterteho brutální zákrok proti drogovým dealerům a uživatelům přinesl zemi tisíce mrtvých, včetně mnoha nevinných obětí. Filipínský prezident byl kritizován za kruté porušování lidských práv, především za obrovské množství mimosoudních poprav. Podle oficiálních údajů bylo v důsledku protidrogové politiky zabito asi 5000 lidí, lidskoprávní organizace však předpokládají, že je reálné číslo výrazně vyšší.

Nyní se kritika snesla i na srílanského prezidenta. „Chtěl by snad, aby se ze srílanských nejchudších čtvrtí stala místa, kde lidé každé ráno nacházejí čerstvá těla ležící na ulicích v kalužích krve?“ ptá se v oficiálním vyjádření Omar Waraich z Amnesty International. „Nebo kde jsou, ve jménu ochrany mladé generace, desítky dětí – některé mladší pěti i čtyř let – zabíjeny ve spirále násilí?“

Témata:  Srí Lanka Asie lidská práva trest smrti drogy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy