reklama

„Lavrov varoval před jakýmkoli vměšováním do vnitřních záležitostí Venezuely, včetně použití síly, kterým Washington pohrozil, a které by bylo porušením mezinárodního práva,“ stojí v prohlášení. K rozhovoru mezi oběma diplomatickými představiteli mělo dojít v úterý.

Rusko je ochotné o vývoji situace jednat, trvá však na dodržení zásad OSN. Moskva má v latinskoamerické zemi své vlastní zájmy. V posledních letech investovalo Rusko ve Venezuele miliardy dolarů ve formě pomoci i dosud nesplacených půjček. V současné krizi Moskva, stejně jako například Peking nebo Ankara, podporuje dosavadního prezidenta Nicolase Madura.

Spojené státy naopak podporují vůdce opozice Juana Guaidóa, který se 23. ledna prohlásil úřadujícím prezidentem země. Washington, který postupně následovaly i některé evropské země včetně České republiky, opozičního kandidáta urychleně uznal.

Američané vyslali do země humanitární pomoc, ta se však zatím nedostala přes hranice. Maduro ji odmítl jako vměšování do suverenity země a hraniční most nechal armádou zablokovat. Spojené státy mezitím předložily Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který vyzývá k jejímu dodání a k vypsání nových prezidentských voleb. Vzhledem k postoji Ruska a Číny nicméně není příliš pravděpodobné, že by byla přijata. Obě země totiž jako stálí členové disponují právem veta.

Guaidó varuje, že pokud se pomoc do země nedostane, může zemřít až 300 000 Venezuelanů. Armádu, která doručení pomoci na hranicích brání, obvinil z účasti na páchání genocidy. „Je to zločin proti lidskosti, pánové z armády,“ řekl v neděli. Již v pátek přitom oznámil, že je za určitých okolností připraven povolit případnou americkou vojenskou intervenci.

Podle vyjádření ruského ministerstva Lavrov také kritizoval americký plán na zavedení nových protiruských sankcí. Deník Financial Times v úterý uvedl, že se Spojené státy a Evropská unie blíží dohodě na nových společných sankcích. Ty mají být reakcí na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala i incident v Kerčském průlivu, při kterém Moskva zadržela ukrajinské námořníky.