Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řím odmítl rekordní počet žádostí o azyl. Salviniho tvrdý postup vzbuzuje kritiku

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Za poslední čtyři měsíce odmítla Itálie téměř 25 000 žádostí. Podle humanitárních organizací může mít tvrdá politika na migranty v zemi devastující efekt. Vláda urychluje vyřizování žádostí, nedaří se jí však odmítnuté lidi repatriovat. Hrozí tak, že se možná až desetisíce lidí ocitnou na ulici.

Itálie přijala pod vedením krajně pravicového ministra vnitra Mattea Salviniho výrazně tvrdší postoj k migraci. Za poslední čtyři měsíce bylo odmítnuto 24 800 žádostí o azyl, což představuje pětadvaceti procentní zvýšení oproti předchozím čtyřem měsícům.

Nárůst souvisí s implementací Salviniho dekretu. Ten umožňuje zrušit azylové řízení u jedinců, kteří jsou považováni za „sociálně nebezpečné“. Ruší také povolení k pobytu pro ty, kterým byl odepřen status uprchlíka, ale nemohou se vrátit domů. Podle deníku Guardian byla od října „humanitární ochrana“ zamítnuta u více než 7000 lidí.

Data zveřejnil think-tank Institut pro mezinárodní politická studia (ISPI). „Dekret bude nadále zvyšovat počet ilegálních migrantů v Itálii,“ sdělil Guardianu Matteo Villa z ISPI. „Podle našich odhadů by v zemi mohlo být více než 670 000 žadatelů o azyl, kteří budou v Itálii pobývat nelegálně, částečně proto, že vláda nemá kapacity na to je deportovat,“ dodal.

Počet nově příchozích imigrantů v Itálii významně poklesl. Z dat Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) vyplývá, že v roce 2018 dorazilo do země 23 126 lidí, zatímco o rok dříve to bylo 118 914.

Většina z lidí, kteří byli v posledních měsících odmítnuti, přijela do země právě v roce 2017. Vyřízení žádosti o azyl může tamním úřadům trvat i 19 měsíců. Vláda v Římě slíbila repatriovat půl milionu lidí, dosud však zvládá přemístit jen asi 500 migrantů měsíčně, což je méně, než průměr předchozí vlády. „Vypočítali jsme, že by tímto tempem trvalo vládě téměř sto let, než by repatriovala všechny odmítnuté žadatele,“ řekl Villa.

Migranti, kterým je odmítnuta humanitární ochrana, jsou vyháněni z přijímacích center. Hrozí tak, že zůstanou žít na ulici. U odmítnutých žadatelů se objevují i případy sebevražd, minulý měsíc si vzal život pětadvacetiletý student chemie z Nigérie, kterému byl čerstvě zamítnut pobyt. V říjnu se další muž z Afriky zabil přímo v jednom z přijímacích center.

Témata:  Matteo Salvini migrace Itálie Imigranti z Afriky a Blízkého Východu uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy