Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Norsko v otevřeném konfliktu s Polskem? Senátorka upozorňuje také na případ českých dětí v Norsku

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Foto: Reprofoto ČT

Senátorka Jitka Chalánková v otevřeném dopisu připoměla komplikovanou kauzu dětí Evy Michalákové, které byly v Norsku odebrány děti. Případ se aktualizoval v souvislosti s tím, že došlo k diplomatické roztržce mezi Norskem a Polskem. Pro Globe24.cz se exkluzivně vyjádřila Jitka Chalánková.

Aktuální diplomatická roztržka mezi Polskem a Norskem vyvolala reakci i mezi tuzemskými politiky. Polský diplomat v Norsku konzul Slawomir Kowalski byl pro své angažmá v celé věci vyhoštěn. Kauze se dlouhodobě věnuje senátorka Jitka Chalánková, která zveřejnila otevřený dopis vládě Andreje Babiše v němž požadovala obdobný důraz v případě dětí Evy Michalákové, které ji byly odebrány norskými úřady Bernavernet v roce 2011. 

Příčinou mělo být násili a zneužívání pachané na dětech jejich rodiči. "Děti byly odebrány, jak známo, kvůli udání na možné zneužívání ze strany otce, které nejenže nebylo potvrzeno, ale bylo jednoznačně vyvráceno. Eva Michaláková nikdy nebyla z ničeho obviněna a v soudních rozhodnutích figurují obecné důvody, jako nedostatek pochopení pro potřeby dětí, což je jedna z obvyklých floskulí úředníků Barnevernu," uvedla pro Globe24.cz senátorka Michaláková dosud zcela nevyřešené nejasnosti v celém případu.

Mezinárodní konflikt vyvolaly právě angažovanost polského konzula ve věci postupů norských úřadů ve věci odebírání dětí. "Naposledy právě v Polsku, které odmítlo vyhovět tlaku Norů na stažení polského konzula známého svou aktivní pomocí rodinám proti Barnevernu, což vedlo k diplomatickému sporu a vzájemnému vyhoštění diplomatů," upozornila senátorka Jitka Chalánková na to, že se jedná o dlouhodobý problém, v němž česká rodina nefiguruje jako jediná.

Celý problém se táhne již řadu let a polský případ potvrzuje, že komunikace s norskými předstviteli je mimořádně složitá. Což potvrdil i tiskový odbor Ministerstva zahraničí. Pro Globe24.cz zástupce ministerstva uvedl, že se čeští diplomaté snaží celou situaci řešit, ovšem nemohou konkrétní kroky komentovat vzhledem k tomu, že medializace postupu ministerstva komplikuje jednání s Nory.

Problematičnost celé kauzy dovedla ke kauze i senátorku Jitku Chalánkovou. "Případu Evy Michalákové se věnuji už několik let. Na začátku byla má snaha pomoci jedné konkrétní české rodině v nouzi, postupem času se ale z případu stal zásadní lakmusový papírek toho, jak (ne)účinně umí český stát pomáhat svým vlastním občanům," uvedla o své motivaci angažovat se v kauze Jitka Chalánková. 

S postupem vlády je senátorka nespokojená, což vyjádřila i v posledním otevřeném dopise. Dodala, že i přes všechny proklamace vláda Andreje Babiše nemá v celé věci potřbené páky. "Český stát z mého pohledu selhal a navzdory veřejně pronášeným ujištěním selhává i pod vedením vlády Andreje Babiše. Vláda nemá odvahu učinit rázné kroky v politické rovině, které by Norsko dotlačilo k dodržování mezinárodního práva na ochranu rodiny a dětí a ústupkům v konkrétních případech," komentuje kroky vlády Chalánková.

Autonomní norská samospráva Bernavernet je však težko ovlivnitelná diplomatickým nátlakem, což potvrzuje aktuální případ polského konzula.

Témata:  sociální péče pěstounská péče Norsko Eva Michaláková Jitka Chalánková

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy