reklama

Předstíraný nálet proběhl 14. února 2018. Podle serveru News.com.au nejprve vše připomínalo jedno z běžných cvičení ruského letectva. Jedenáct strojů Suchoj Su-24 vyrazilo ze své základny na Kolském poloostrově a zamířilo nad Barentsovo moře, kde se však náhle zformovaly do útočného postavení a zamířily k norskému městu Vardo.

Rybářské městěčko leží na samotném východním cípu Norska a nachází se v něm významná radarová stanice. Poloha je ideální pro monitorování ruských aktivit v oblasti, městečko navíc leží na trajektorii, po které by v případě ruského útoku letěly mezikontinentální balistické rakety směřující do USA. Radarová stanice má proto monitorovat i tuto hrozbu.

Generálporučík Morten Haga Lunde z norské výzvědné služby v tomto týdnu informoval, že vloni došlo celkem ke dvěma podobným falešným útokům. Varoval také, že se „ruská vyjádření vůči Norsku vyostřují,“, a že se nedá v blízké budoucnosti očekávat zlepšení.

Norský bezpečnostní analytik Kristian Atland považuje fingovaný útok za „úmyslnou a přesně naplánovanou ruskou operaci,“ která měla vyslat Norsku signál. „Rusové samozřejmě vědí, že jsou jejich bojová letadla radarem sledována, a že se dozvíme, když se přiblíží k norským základnám a zařízením v bojové formaci,“ sdělil pro The Barents Observer.

„Tohle je ruský způsob, jak dát na vědomí nespokojenost s politickým nebo vojenským vývojem u jejich severozápadního souseda,“ dodal Atland. „Je to strategická komunikace nonverbálními prostředky, zaměřená na ovlivňování nebo zastrašování západních politických a vojenských představitelů.“

Podle informací z norských zpravodajských služeb v oblasti také opakovaně docházelo k rušení signálů GPS. Zdroj rušení vystopovali Norové v Rusku. „Je důležité … jasně sdělit, že je to nepřijatelné,“ sdělil Lunge televizní stanici TV2 Nyhetskanalen. „Rušení (signálů) je hrozba mimo jiné i pro civilní leteckou dopravu a záchranářské složky v době míru.“