Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU chce mít Saúdskou Arábii na černé listině „špinavých peněz“

EU
EU
Foto: Pixabay

Evropská komise rozšířila seznam zemí, v nichž nepanuje dostatečná kontrola v oblasti financování terorismu a praní špinavých peněz. Nově na něj zařadila například Saúdskou Arábii, Panamu nebo Nigérii. Předložený seznam musí teprve schválit Evropský parlament a jednotlivé členské státy.

Evropská komisařka Věra Jourová ve středu apelovala, aby bylo na černou listinu přidáno několik dalších států včetně Saúdské Arábie. „Evropa je byznysu otevřená, ale není naivní,“ sdělila podle stanice Deutsche Welle Jourová. Evropská komise seznam rozšířila, nyní ještě vše musí odsouhlasit Evropský parlament a jednotlivé členské státy.

Přidání na černou listinu neznamená pro postižené země zavedení žádných sankcí, zavazuje však evropské banky k podrobnějším kontrolám transakcí klientů a institucí z těchto zemí. „Přijali jsme nejsilnější světové standardy zaměřené proti praní špinavých peněz, ale musíme se ujistit, že se tyto peníze z ostatních zemí nedostanou do našeho finančního systému,“ sdělila Jourová.

Rozšiřování seznamu je součástí opatření, kterými EU reaguje na několik skandálů evropských bank, k nimž došlo v posledních měsících. Přidání Saúdské Arábie na seznam však vyvolalo kritiku ze strany některých evropských zemí. Ty se obávají, že krok poveden ke zhoršení ekonomických vztahů s Rijádem.

Súdaská Arábie také okamžitě reagovala a vyjádřila politování. „Závazek Saúdské Arábie k boji s praním špinavých peněz a financováním terorismu je naší strategickou prioritou a budeme pokračovat ve vývoji a zlepšování našich regulačních a legislativních opatření, abychom tohoto cíle dosáhli,“ sdělil ve vyjádření ministr financí Mohammed al Džadán.

Podle zdrojů agentury Reuters zařazení ropného království oponovala hlavně Velká Británie. Londýn ve středu oznámil, že seznam může „vnést zmatek“ do vzájemných obchodů. V Saúdské Arábii působí několik velkých britských bank, a země je také významným importérem evropského zboží a zbraní.

Kritiku si nicméně seznam vysloužil i od jeho zastánců. Podle kterých na něm stále chybějí ty největší „pračky na špinavé peníze“. Podle Svena Giegolda, ze speciální komise Evropského parlamentu pro finanční zločiny, mezi ně patří „Rusko, londýnská City a její offshorová teritoria nebo Ázerbajdžán.“ Věra Jourová tvrdí, že bude Evropská komise nadále pečlivě monitorovat i další hráče, mimo jiné Spojené státy a Rusko.

Jednotlivé členské země mají nyní jeden měsíc, který může být prodloužen i na dva, na to, aby novou podobu seznamu odsouhlasily nebo odmítly. K odmítnutí je potřeba kvalifikovaná většina. Komisařka Jourová však věří, že opatření nebude nikdo blokovat.

Témata:  Evropská komise (EK) Věra Jourová EU Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy