Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový faraón Sisi? Návrh reformy prošel egyptským parlamentem

Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Foto: Egyptská TV

Egyptský parlament dnes odsouhlasil návrhem ústavní reformy, která by umožnila prezidentovi Abdálovi Fattahu al-Sisimu zůstat u moci až do roku 2034 a převzít větší kontrolu nad soudnictvím, píše agentura Reuters.

Podle předsedy shromáždění Aliho Abdelaala hlasovalo ve prospěch projektu 485 z počtu 596 poslanců. Pro přijetí byla požadována dvoutřetinová většina. Reforma bude nyní ještě přezkoumána parlamentním výborem a poté projde novým hlasováním v parlamentu předtím, než bude předložen Egypťanům v referendu, které by se mělo konat v druhém semestru roku.

Znění navrhuje prodloužit funkční období prezidenta ze čtyř na šest let bez ohledu na to, že již nyní vykonává svůj druhý čtyřletý mandát, což by mu umožnilo zůstat ve funkci až do roku 2034. Funkční období mu má podle dosavadních norem skončit již v roce 2022 a více by již kandidovat nemohl.

Změna ústavní reformy také poskytuje nové pravomoci při jmenování soudců a státních zástupců. Pozměňovací návrh také stanoví, že armáda má povinnost chránit „ústavu, demokracii, základní soudržnost země a její občanskou povahu".

Témata:  Abd Fattáh Sísí Egypt

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy