Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragický stav německé armády? Kritika přichází ze všech stran

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Německá armáda se potýká s hlubokými problémy. Nemá dostatek lidí ani materiálu, a její technika je často v nepoužitelném stavu. Stav Bundeswehru v nedávné kontrolní zprávě kritizovali i němečtí poslanci.

„K dispozici není dostatečné množství personálu, ani materiálu,“napsal v kontrolní zprávě Hans-Peter Bartels, sociálnědemokratický poslanec, který má v německém parlamentu dohled nad Bundeswehrem na starost. „Člověk stále naráží na nedostatky za nedostatky,“ doplnil. 

Zpráva byla publikována na konci ledna a je jen dalším střípkem ve skládačce, která zobrazuje neutěšený stav německé armády. „Jednotky nejsou ani zdaleka dostatečně vybaveny,“ uvádí se dále v dokumentu. Podle serveru Politico jsou problémy Bundeswehru skutečně rozsáhlé.

Stav německé armády dobře ilustruje příklad hlavní útočné pušky G 36, kterou mají vojáci ve výzbroji. V roce 2015 se vláda rozhodla ji nahradit, protože se zjistilo, že se přehřívá a ztrácí na přesnosti. Ani to se však dosud nepovedlo.

Na společné misi NATO v Litvě byli zase američtí vojáci překvapeni skutečností, že Němci používají pro komunikaci nezabezpečené mobilní telefony. Bundeswehr totiž neměl dostatečné množství vojenských rádií.

Z 68 útočných vrtulníků Tiger, které Německo má, jich v roce 2018 mohlo vzlétnout méně než 20 procent. U letadel Eurofighter, kterých má Berlín 136 kusů, to bylo méně než 30 procent. Někteří frustrovaní piloti kvůli tomu armádu opouštějí.

„Bez ohledu na to, kam se podíváte, všude něco nefunguje,“ cituje Politico nejmenovaného vysoce postaveného armádního činitele.

Německá ministryně obrany se však kritice brání. „Je to bitva na několika frontách,“ řekla minulý měsíc. „Také bych si přála, aby se věci hýbaly rychleji, ale 25 let úspor nemůže být dohnáno v několika málo letech,“ poukázala na dlouhodobé nedostatečné financování Bundeswehru.

Podle poslance Bartela „všechno trvá příliš dlouho a stojí příliš mnoho peněz. Je to, jako by čas i peníze byly nevyčerpatelnou komoditou a nakonec stejně nikdo není za situaci zodpovědný.“

Témata:  Bundeswehr armáda Německo Berlín

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy