reklama

Výzkumníci tvrdí, že by nové léky mohly zvrátit proces ztráty paměti u starších lidí, včetně pacientů v rané fázi Alzheimerovy choroby. Pozitivní účinky byly zatím zjištěny pouze u laboratorních myší, vědci však připravují plány na testování u starších lidských pacientů a lidí trpících depresemi.

U starých myší, kterým byly léky podány, „navrátily kondici mladších jedinců“. „Naše zjištění přímo ovlivní negativní dopady stárnutí. Mezi nimi ztrátu paměti, schopnost učení, výkonných funkcí, rozhodování a plánování,“ sdělil podle deníku Independent dokor Etienne Sibille, který výzkum vedl.

Vědci nejprve identifikovali specifický problém v systému, který ovládá neurotransmiterní chemickou látku GABA v mozku lidí s depresemi. Stejný problém však postihuje i lidi se schizofrenií nebo Parkinsonovu chorobou.

Tento selhávající systém se následně pokusili znovu aktivovat upravenými léky proti úzkosti, konkrétně benzodiazepiny. Přitom zjistili, že mohou touto cestou efektivně obnovit paměť. Při pokusech na myších odhalili, že léky nejenom potlačí symptomy, ale vedou i k pozitivním modifikacím v samotném mozku. S „chirurgickou přesností“ se zaměřují jen na poškozené buňky, které obnoví.

„Staré buňky se obnovily tak, že vypadaly úplně stejně jako mladé mozkové buňky,“ popsal Sibille. Jeho vědecký tým je přesvědčený, že budou látky stejným způsobem fungovat i u lidí, klinické testy však nezačnou dříve, než za dva roky. Sibille si představuje, že by v budoucnu mohly být užívány v podobě běžně dostupných prášků.