Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revoluce v námořnictví. Americká armáda nasadí unikátní ponorky Orca

Boeing Echo Voyager
Boeing Echo Voyager
Foto: Boeing

Americké námořnictvo podepsalo kontrakt na čtyři nové robotické ponorky Orca. Podmořské autonomní drony (XLUUVs) má dodat společnost Boeing. Vedle průzkumných misí by měly být tyto stroje schopné i celé řady dalších úkolů, včetně bojových operací. Jejich pořizovací cena je přitom bezprecedentně nízká.

Kontrakt za 43 milionů dolarů byl oznámen ve středu. Společnost Boeing má za tuto cenu zajistit „zhotovení, testování a dodání čtyř extra velkých bezobslužných podvodních plavidel Orca (XLUUVs) a souvisejících podpůrných prvků,“ stojí ve smlouvě.

Podle serveru Popular Mechanics mají být tyto ponorkové drony založeny na ukázkovém modelu Echo Voyager, který společnost Boeing vyvinula již před několika lety. Tato robotická ponorka poháněná elektrickým a naftovým pohonem může urazit až 12 000 kilometrů a po několik měsíců operovat úplně samostatně. Na délku měří více než 15 metrů, na šířku i výšku zhruba 2,5 metrů.

Echo Voyager se může se potopit až do hloubky 3 300 metrů a má vlastní nákladový prostor s kapacitou osmi tun. Ponorky Orca budou z tohoto základu vycházet. U.S. Naval Institute News uvádí, že budou Orcy „schopné provádět odminovací operace, účastnit se protiponorkové a hladinové války, provádět elektronické operace a útočné mise.“

Teoreticky mohou být vybaveny lehkými protiponorkovými torpédy Mk.46 i těžšími Mk.48 určenými k útoku na hladinové lodě. Velkou výhodou je nízká pořizovací cena a nezávislost dronů. Díky tomu by v budoucnu mohla být nasazena celá „hejna“ podobných strojů například při pátrání po nepřátelských ponorkách.

Orcy by také mohly být využívány při operacích, které jsou pro ponorky s lidskou posádkou považovány za příliš nebezpečné, například pro zaminování nepřátelských přístavů. Jejich případná ztráty v akci nebude námořnictvo trápit tolik, jako ztráty lidské posádky.

Témata:  ponorky armáda Pentagon Drony USA Boeing námořnictvo Boeing Echo Voyager

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy