Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pompeo se sešel s šéfkou unijní diplomacie Moghriniovou

Federica Mogherini
Federica Mogherini
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo se dnes v Bruselu sešel s Federicou Mogheriniovou, nejvyšší představitelkou evropské diplomacie. Setkání bylo naplánováno ještě před čtvrtečním vystoupením Mika Pence ve Varšavě, který nezvykle ostře kritizoval postoj evropských zemí k Íránu.

Vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku přivítala Pompea v Bruselu. Na hodinové schůzce měli oba diplomaté probírat celou škálu témat.

„Vždy je potěšením přivítat v Bruselu pana Pompea na bilaterálním jednání, které pokrývá všechny oblasti evropského a amerického partnerství v zahraniční politice,“ napsala.

Podle oficiálního vyjádření měli Pompeo s Mogheriniovou probírat například situaci ve Venezuele nebo v Sýrii, ale také mírový proces v Afghánistánu a otázku denuklearizace Korejského poloostrova. Dalšími tématy byla situace na Ukrajině a spolupráce mezi USA a EU na Balkáně.

„Byla to produktivní diskuse zaměřená na postup v oblasti společných zájmů a překonání společných hrozeb,“ informoval Pompeo. „Nyní více než kdy dříve musíme podpořit venezuelský lid a integraci západního Balkánu do EU,“ doplnil s tím, že Spojené státy a Evropská unie pracují vždy nejlépe společně.

Mogheriniová se vyhnula odpovědi na otázky novinářů, jak hodnotí čtvrteční pokárání některých evropských států americkým viceprezidentem Mikem Pencem.

Sama se Varšavského summitu neúčastnila, protože navštívila setkání ministrů obrany zemí NATO. Při této akci se však vyjádřila, že má EU na íránskou jadernou dohodu „jiný názor“ a považuje za důležité ji zachovat.

Témata:  Federica Mogherini EU Mike Pompeo USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy