reklama

Podle deníku Independent v neděli nejprve španělské vojenské plavidlo vyzvalo v rádiové komunikaci lodě, které kotvily u Gibraltaru, k opuštění „španělských teritoriálních vod“. Správa tamního přístavu naopak nařídila lodím, aby zůstaly a britské námořnictvo vyslalo do oblasti vlastní plavidla.

Mluvčí vlády britského zámořského území pak označil incident za „hloupou hru“ a připomněl, že vody v okolí Gibraltaru spadají pod britskou suverenitu a jako takové jsou uznávány mezinárodním právem.

„Zdá se, že jsou ve španělském námořnictvu stále tací, kteří si myslí, že mohou opovrhovat mezinárodním právem,“ sdělil mluvčí. „Pravděpodobně to souvisí s rostoucím extrémismem v některých částech španělského politického spektra,“ dodal.

Ze záznamu rádiové komunikace vyplývá, že posádka jedné z kotvících komerčních lodí reagovala na španělskou výzvu žádostí o potvrzení. „Neplujeme na moři, ale právě teď jsme zakotvení,“ informovala posádka španělské námořníky a žádala, aby „ověřili, zda skutečně mají na mysli jejich loď.“ Vzápětí byli opět vyzváni k opuštění španělských vod.

Na to reagovalo britské námořnictvo. „Královské námořnictvo vyslalo na místo hlídkové motorové čluny,“ uvedla ve zprávě k incidentu Gibraltarská vláda, která nyní celou událost vyšetřuje. „Poté, co byla španělská válečná loď vyzvána silami královského námořnictva, odplula pomalu podél Gibraltarského pobřeží s odkrytými a obsluhovanými zbraněmi,“ stojí dále ve zprávě.

Španělsko postoupilo Gibraltar Británii v roce 1713 v rámci Utrechtské smlouvy, která zakončila války o španělské dědictví. V roce 1830 se formálně stal britskou kolonií. V letech 1967, 1976 a 2002 se na Gibraltaru konala referenda o připojení ke Španělsku, většina obyvatel se však vyjádřila proti.