reklama

Podle stanice CNN, která se opírá o výpověď dvou nezávislých zdrojů obeznámených s průběhem vyjednávání, zvažují obě země výměnu styčných úředníků. Pokud se Washington i Pchjongjang dohodnou, půjde o důležitý krok na cestě k vytvoření formálních diplomatických vztahů.

Na loňském setkání v Singapuru podepsali oba představitelé společné prohlášení, které zavazovalo jejich země k „ustanovení nových vztahů v souladu s touhami po míru a prosperitě obyvatel obou zemí.“ Podle nejmenovaných zdrojů právě tato formulace dává prostor k navázání formálního kontaktu.

Prvním takovým krokem by mohla být právě výměna styčných úředníků. Na americké straně by mohlo dojít k vyslání několika členů diplomatického sboru, kteří by v KLDR připravili kancelář. Tu by vedl zkušený a výše postavený úředník.

Podobná dohoda byla ujednána již v roce 1994 a intenzivně se pracovalo na jejím naplnění. Spojené státy si dokonce od Německa pronajaly prostory, kde měla být mise umístěna. Na konci roku však Severní Korea sestřelila americký vrtulník, který překročil demilitarizovanou zónu a proces byl zastaven.

Vyjednávání jsou zatím stále v předběžné fázi a není tedy jisté, že k výměně zástupců obou zemí skutečně dojde. Přestože došlo mezi Trumpem a Kimem k výraznému zlepšení vzájemných vztahů a KLDR zastavila jaderné testy, odborníci upozorňují, že jinak k žádnému výraznému posunu nedošlo.

Vysoce postavený americký velitel minulý měsíc při slyšení v Senátu řekl, že ve vojenských kapacitách Severní Koreje nezaznamenali „prakticky žádné ověřitelné změny.“ Dan Coats, hlavní představitel americké zpravodajské komunity, zase sdělil, že „Severní Korea bude usilovat o zachování zbraní hromadného ničení a není pravděpodobné, že se zcela vzdá svých jaderných zbraní a jejich produkce, neboť je vedoucí činitelé vnímají jako klíčové pro zajištění přežití režimu.“