Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž nenechal naočkovat své děti. Ty způsobily epidemii spalniček

očkování - Ilustrační foto
očkování - Ilustrační foto
Foto: Pixmac

V kanadském Vancouveru se objevila epidemie spalniček. Jen tento měsíc tam zaznamenali devět nových případů. Původcem je pravděpodobně rodina, která nenechala naočkovat své děti kvůli obavám z autismu.

Nákaza se ve městě rozšířila v prostředí několika škol. Emmanuel Bilodeau, otec jednoho ze školáků, věří, že právě jeho syn mohl být původní zdroj onemocnění. Sdělil to v rozhovoru pro CBC News. Spalničkami se prý nakazil při lednovém prázdninovém pobytu ve Vietnamu. Doma v Kanadě se pak onemocnění rozšířilo nejspíš v prostředí školního autobusu, který sdílí dvě různá zařízení.

Bilodeau nenechal naočkovat žádné ze svých tří dětí, protože se obával, že vakcína způsobuje autismus. „Před deseti až dvanácti lety jsme se obávali, protože byla okolo MMR vakcíny velká debata,“ sdělil v rozhovoru. „Doktoři přicházeli s výzkumy, které spojovaly tuto vakcínu s autismem. Takže jsme se trochu obávali,“ dodal.

Dva další Bilodeauovi synové se onemocněním nakazili krátce po tom prvním a nyní jsou v nemocnici. U mladšího syna testy spalničky potvrdily, zbývající bratři na závěry teprve čekají. Muž však zároveň tvrdí, že není žádným zapřísáhlým odpůrcem očkování. Údajně se jen snažili najít „vakcínu, která by byla aplikována v samostatných dávkách, aby to pro dítě nebyl takový nápor.“

Dnes již podle svých slov ví, že mezi tímto očkováním a autismem žádné spojení není. Podle serveru IFLScience byla tato představa založena pravděpodobně na dávno vyvrácené a zdiskreditované studii. Její autor byl později vyřazen z lékařského registru pro závažné profesionální pochybení při práci na studii.

Na nadále přetrvávajícím mýtu může mít svůj podíl i doba, kdy se děti vakcínou MMR nechávají očkovat. Lékaři doporučují období mezi osmnácti měsíci a dvěma lety. V tomto věku bývá zároveň u dětí nejčastěji diagnostikován autismus. Vakcína MMR chrání očkované děti nejen proti spalničkám, ale i příušnicím a zarděnkám. Všechna onemocnění přitom mohou mít vážné následky.

Témata:  Spalničky autismus očkování Kanada

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy