reklama

Sedmasedmdesátiletý senátor oznámil svoji kandidaturu prostřednictvím emailu ve vermontském rádiu. „Žádám vás, abyste se ke mně dnes přidali a stali se součástí bezprecedentní a historické grassrootové kampaně, kterou započne přinejmenším milion lidí po celé zemi,“ napsal svým podporovatelům.

Bernie Sander oznamuje kandidaturu na prezidenta (10:48) | zdroj: YouTube

„V kampani v roce 2016 jsme společně začali politickou revoluci. Nastal čas ji dokončit a společně uskutečnit vizi, za kterou jsme bojovali,“ dodal. V rozhovoru pro stanici CBS poté svoji kandidaturu potvrdil. Na otázku, co bude letos na kampani odlišné, odpověděl: „Vyhrajeme.“

Podle většiny komentářů nastupuje Sanders do kampaně jako jeden z favoritů. Oproti volbám v roce 2016, kdy byl vnímán spíše jako protestní kandidát, je to značná změna. Dnes je Sanders jedním z nejpopulárnějších demokratických politiků. Jeho politické postoje jsou progresivní, chce například rozšířit dostupnost zdravotní péče, zavést bezplatné vysokoškolské vzdělání nebo rozšířit sociální zabezpečení poskytované státem.

„Naše kampaň je o transformaci naší země a o vytvoření vlády založené na principech ekonomické, sociální, rasové a environmentální spravedlnosti,“ řekl Sanders ve zveřejněném videu. Donalda Trumpa pak nazval „nejnebezpečnějším prezidentem v moderních amerických dějinách.“

V posledních volbách se Sandersovi podařilo oslovit a zmobilizovat především mladé lidi. Je otázka, zda se mu to podaří i nyní, senátor i mnoho komentátorů tomu však věří. „Před třemi lety, během naší kampaně 2016 kdy jsme představili naši progresivní agendu, byly tyto myšlenky označovány za radikální a extrémní,“ napsal Sanders. Dodal, že nyní tyto myšlenky podporuje většina Američanů.