Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuba odmítla Trumpovo obvinění: Ve Venezuele nejsou naši vojáci

Donald Trump obvinil Kubu
Donald Trump obvinil Kubu
Foto: Profimedia **www.profimedia.cz**

Kubánská vláda odmítla tvrzení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že její vojáci působí ve Venezuele a chrání tamního autoritářského vládce Nicoláse Madura. Ministr zahraničí Bruno Rodríguez Trumpova slova označil za "podlá", informovala dnes agentura DPA.

Americký prezident Trump v pondělí v proslovu v Miami řekl mimo jiné, že Maduro je "kubánskou loutkou" a u moci ho drží kubánští vojáci, kteří působí ve Venezuele. "Naše vláda tuto pomluvu nanejvýš silně a kategoricky odmítá," reagoval nyní Rodríguez s tím, že všech 20.000 Kubánců, kteří ve Venezuele pobývají, jsou civilisté, většinou zdravotníci. Trumpa Rodríguez vyzval, aby svá tvrzení podložil důkazy.

Podle šéfa kubánské diplomacie vojenská letadla Spojených států v poslední době narušila vzdušný prostor několika států v Karibiku. Dodávky humanitární pomoci, kterou mají letadla na palubě, jsou podle Rodrígueze jen zástěrkou pro vojenský zásah proti Madurovi. USA vyslaly do Venezuely desítky tun potravin a léků, které se však kvůli odporu Madura hromadí na kolumbijské straně hranice.

Ve Venezuele, zemi s největšími zásobami ropy na světě, panuje už několik týdnů krize. Opoziční předák Juan Guaidó, který je předsedou venezuelského parlamentu, se během demonstrací 23. ledna prohlásil prozatímním prezidentem. Učinil tak poté, co parlament označil za nelegitimní nový prezidentský mandát Nicoláse Madura s tím, že vzešel z nesvobodných voleb. Guaidóa uznaly za hlavu Venezuely USA i další americké země, posléze se přidaly i státy evropské včetně Česka. Na Madurově straně stojí kromě Kuby také Rusko, Čína, Nikaragua či Turecko.

Opozice pod Guaidóovým vedením nyní potřebuje hlavně dostat na svou stranu armádu, jejíž část je zřejmě rozpolcená, ale bojí se Madurových represí.

Témata:  Donald Trump Kuba Venezuela

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy