Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chování nebezpečných psích plemen ve městech? Víděň rázně zakročila

Doga
Doga
Foto: Pixabay

Tento týden vstoupila ve Vídni v platnost novela zákona o držení zvířat, která zpřísňuje dosavadní pravidla pro držitele takzvaných psích bojových plemen. Majitelé při venčení nesmějí být pod vlivem alkoholu a psi se musí pohybovat na vodítku s náhubkem. Město tím zareagovalo na tragický případ napadení dítěte rotvajlerem z loňského září.

Minulý týden, jak informoval server EuroZprávy.cz, v českolipské nemocnici zemřela jednadevadesátiletá žena, kterou ve středu v obci Pihel napadla doga. Na webu to uvedla policie Libereckého kraje, která teď zjišťuje, zda seniorka zemřela kvůli zraněním, jež jí argentinská doga způsobila. Policisté už vědí, komu pes patří, a předběžně ho vyslechli.Jaká je situace v EU?

Od úterý 19. února 2019 musí každý, kdo ve Vídni venčí potenciálně nebezpečného psa, svému čtyřnohému doprovodu nasadit náhubek a vést jej na vodítku. V oplocených výbězích se psi mohou pohybovat bez náhubku a v ostatních výbězích s náhubkem, ale bez vodítka. Plemena psů, která spadají do kategorie potenciálně nebezpečných, stanovuje zákon, jak je běžné v německy mluvících zemích.

Maximální tolerance 0,5 promile při venčení

Pro držitele takzvaných bojových psů navíc při venčení vstupuje v platnost maximální tolerance 0,5 promile alkoholu. Změny se dotknou i povinného certifikátu, který musí držitelé nebezpečných psů od roku 2010 získat. Nejdéle do dvou let od složení zkoušky bude majitele psů čekat přezkoušení, před kterým musí majitel i pes absolvovat desetihodinový trénink u kvalifikovaného instruktora. Komisaři mohou také nařídit další povinné tréninky a školení, pokud majitelé psů nebudou mít svá zvířata pod kontrolou.

„Jde o ochranu vídeňských obyvatel a především dětí. Bezpečnostní opatření jsme vypracovali s vídeňskou policií po tragickém incidentu ze září, kdy dítě podlehlo útoku rotvajlera,“ vysvětlila městská radní pro životní prostředí Ulli Sima.

Povinný certifikát pro všechny majitele psů

Další změny se od 1. července dotknou všech držitelů psů, nejen těch, které zákon definuje jako nebezpečné. Vídeňané budou muset před pořízením jakéhokoliv psa úspěšně absolvovat kurz zaměřený na vše od zákonných pravidel až po správnou péči o zvířata. „Zkušenosti z jiných spolkových zemí ukazují, jak smysluplný je takový kurz před pořízením zvířete. Určitě přispívá k lepšímu soužití mezi člověkem a psem ve městě,“ doplnila vídeňská politička.

Ve Vídni je nyní registrováno 55 000 psů, z toho 3 300 ze seznamu nebezpečných plemen. Město pro ně vyčlenilo 194 výběhů. Magistrát také zajišťuje naučné kurzy pro děti ve školkách a školách, při kterých se žáci a studenti učí rozumět psímu chování a předcházet nebezpečným situacím.

Témata:  psi Vídeň Rakousko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy