Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bílém domě jednali premiéři Klaus, Zeman, Špidla či Topolánek

President Barack Obama and First Lady Michelle Obama pose for a photo during a reception at the Metropolitan Museum in New York with Vaclav Klaus, President of the Czech Republic (23.9.2009).
President Barack Obama and First Lady Michelle Obama pose for a photo during a reception at the Metropolitan Museum in New York with Vaclav Klaus, President of the Czech Republic (23.9.2009).
Foto: The White House

Výběr informací o návštěvách českých premiérů v Bílém domě (současný americký prezident Donald Trump pozval předsedu vlády Andreje Babiše, návštěva by se měla uskutečnit 7. března):

- Bílý dům navštívila většina premiérů samostatné České republiky, prvním z nich byl již v říjnu 1993 Václav Klaus, který se tehdy ovšem setkal pouze s viceprezidentem Albertem Gorem, s nímž jednal o záměru ČR vstoupit do Severoatlantické aliance. Podruhé se Klaus v roli předsedy vlády do sídla amerického prezidenta dostal v květnu 1995, kdy během zhruba půlhodinové schůzky jednal s prezidentem Billem Clintonem také o české cestě do NATO.

- S prezidentem Clintonem se ve Spojených státech setkal jako premiér také Miloš Zeman, a to v listopadu 1999 na slavnostním setkání na Georgetownské univerzitě k 10. výročí pádu berlínské zdi. Do Bílého domu se ovšem Zeman dostal až za George Bushe, a to v listopadu 2001 krátce po teroristických útocích na USA. Bush tehdy ocenil informace od českých tajných služeb, týkající se schůzky jednoho z útočníků z 11. září Muhammada Atty s iráckým diplomatem v Praze (o tom, zda se setkání opravdu konalo, ovšem dodnes panují pochybnosti).

- V červenci 2003 navštívil dokonce dvakrát Bílý dům tehdejší sociálnědemokratický premiér Vladimír Špidla. S prezidentem Bushem jednal jak o vzájemných vztazích, tak o boji proti terorismu nebo o válce v Iráku, která začala v dubnu 2003. Iráku se týkala i druhá schůzka, při které se Špidla setkal s viceprezidentem Richardem Cheneyem a mluvil s ním o poválečné obnově této země a o míru na Blízkém východě s tím, že obě věci spolu souvisejí.

- Třetím českým premiérem, který se v Bílém domě setkal s prezidentem Bushem, byl v únoru 2008 Mirek Topolánek. Do Washingtonu přiletěl mimo jiné kvůli podpisu memoranda o zrušení amerických víz pro české občany, hlavním bodem jednání ale byly přípravy na vybudování protiraketového radaru v Brdech. Právě toho se týkala schůzka mezi Topolánkem a Bushem, radar ovšem nakonec vybudován nebyl. Bushův nástupce Barack Obama projekt přehodnotil a v září 2009 USA od záměru vybudovat v ČR a Polsku protiraketový štít upustily.

- Do Bílého domu se podíval také premiér Petr Nečas, a to v říjnu 2011. S Barackem Obamou tehdy jednal o americkém zájmu o tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně i o projektu na vznik centra Severoatlantické aliance pro výcvik pilotů v ČR. Šéf Bílého domu při setkání ocenil Českou republiku jako dobrého spojence USA. Vyzdvihl například spolehlivost českých vojáků na misi v Afghánistánu.

- Sídlo americké hlavy státu navštívil i Babišův předchůdce v čele vlády Bohuslav Sobotka, a to dokonce dvakrát. Ani jednou ovšem nešlo o schůzku s Obamou. V listopadu 2014 jednal Sobotka s viceprezidentem Joem Bidenem, který ocenil aktivitu České republiky v oblasti prosazování lidských práv. Hovořili tehdy také o o spolupráci v obraně a energetice. Podruhé Sobotka navštívil Bílý dům v dubnu 2016, kdy se zúčastnil večeře pořádané Barackem Obamou pro vrcholné představitele států, kteří byli ve Washingtonu na jaderném summitu.

Témata:  Bílý dům USA Václav Klaus Barack Obama

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy