reklama

Zdroje agentury Reuters již minulý týden uvedly, že Kim přicestuje do vietnamské metropole dva dny před schůzkou s Trumpem. Vrcholná schůzka se má podle Bílého domu konat 27. a 28. února.

Vůdce KLDR se vlakem vydal do Vietnamu, setká se tam s Trumpem (10:11) | zdroj: YouTube

Setkání Kima s Trumpem v Hanoji bude jejich druhým summitem po historické první schůzce v Singapuru v červnu loňského roku.

Agentura AP s odvoláním na prohlášení vietnamských činitelů uvedla, že setkání obou státníků se uskuteční v koloniální budově Tonkinského paláce v centru Hanoje. Záložní variantou je luxusní hotel Metropole postavený na začátku 20. století. Okolí těchto dvou budov již úřady začaly zdobit květinami a vlajkami KLDR, USA a Vietnamu. Očekává se příjezd až 2600 zahraničních novinářů.

Vietnamské úřady podle AP v souvislosti s návštěvou severokorejského vůdce přijaly bezprecedentní bezpečností opatření. V době Kimova příjezdu uzavřou 170kilometrový úsek dálnice vedoucí od hraničního přechodu s Čínou do hlavního města Hanoje. Rozhodnutí naznačuje, že Kim do Vietnamu pravděpodobně přijede přes město Dong Dang, kde přesedne z vlaku do auta a to jej odveze do Hanoje.

Agentura TASS s odkazem na severokorejský diplomatický zdroj uvedla, že Kimův obrněný vlak vyjel z Pchjongjangu dnes kolem 17:00 místního času (09:00 SEČ). Trasu dlouhou asi 4500 kilometrů by měl urazit za více než 48 hodin. Severokorejská média dosud Kimovu cestu do Vietnamu oficiálně nepotvrdila.