reklama

"Svazky, které mohly zdokumentovat ty hrůzné činy a pojmenovat viníky, byly zničeny, nebo dokonce nebyly ani vytvořeny," uvedl dnes v projevu ve Vatikánu Marx. Německý kardinál se v pátek také setkal se 16 lidmi, kteří byli v minulosti oběťmi sexuálního zneužívání duchovními. O schůzce posléze informoval papeže, uvedl server Vatican News.

O případech zneužívání mladistvých představiteli církve se v posledních letech hovoří v řadě zemí. Také v Německu bylo podle studie zveřejněné loni v září zaznamenáno za léta 1946 až 2014 celkem 3677 případů sexuálních zneužití nezletilých 1670 duchovními.

Na vrcholné schůzce zhruba 190 vysokých katolických hodnostářů, která za předsednictví papeže Františka začala ve Vatikánu ve čtvrtek a potrvá do neděle, dnes vystoupila i jedna africká jeptiška. Nigerijská řádová sestra Veronica, která v minulosti pracovala v Africe, Evropě i Spojených státech, dnes obvinila římskokatolické biskupy z pokrytectví a z mnoha chyb v reakci na sexuální skandály.

Řádová sestra Veronica se obrátila i na papeže Františka, který seděl nedaleko ní. Řekla mu, že ho obdivuje za to, že se omluvil a začal jednat. Připomněla kauzu chilského biskupa Juana Barrose, který čelil podezření, že sexuální zneužívání v minulosti kryl. Papež biskupa původně hájil. Sestra Veronica také uvedla, jak ji šokoval oscarový film z roku 2015 Spotlight, který odhalil zneužívání a krytí těchto činů církevními představiteli v USA.

Na konferenci, které se za Českou republiku účastní předseda České biskupské konference kardinál Dominik Duka, promluvilo už ve čtvrtek z videonahrávek i několik obětí zneužívání. V neděli schůzku zakončí papež. Konference by měla formulovat opatření a postupy, které by měly zneužívání a krytí takových činů zabránit.