Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na nádraží plném lidí v Káhiře vybuchla palivová nádrž. Zemřelo nejméně 25 lidí

V Káhiře vybuchla nádrž, mnoho mrtvých
V Káhiře vybuchla nádrž, mnoho mrtvých
Foto: Profimedia **www.profimedia.cz**

Nehoda vlakové soupravy a následný požár si dnes na hlavním nádraží v Káhiře vyžádaly nejméně 25 mrtvých. Oznámil to ředitel káhirské nemocnice. Zranění podle něj utrpělo 47 lidí a bilance zřejmě ještě není konečná. Neštěstí podle egyptské prokuratury zavinil strojvůdce, který opustil lokomotivu, aniž zatáhl za ruční brzdu

Nehoda se stala na šestém nástupišti Ramsesova nádraží ráno, kdy na místě bylo hodně lidí. Vlak přijížděl z Alexandrie, druhého největšího města v Egyptě. Požár na nádraží vypukl, když vlaková souprava narazila do ocelové bariéry, což způsobilo explozi palivové nádrže. Fotografie na sociálních sítích zachycují hustý černý dým nad nádražím, podle svědků se těla ocitla v kolejišti.

Na místo se vydalo několik členů vlády a premiér Mustafá Madbúlí ve svém prohlášení slíbil přísný trest pro viníky. Rezignaci v reakci na neštěstí následně oznámil ministr dopravy Hišám Arafát.

At least 40 killed, scores injured in huge #blaze at #Ramses rail station heading from #AZbakeya #Cairo #EgyptTrainMishap #Egypt pic.twitter.com/MHTaNPDFxr

— SOHEL_SK (@s7u8h6ail) 27. února 2019

Případy zraněných podle premiéra nyní sleduje ministryně zdravotnictví. Ta mimo jiné sdělila, že se zdravotníkům nedaří kvůli rozsáhlým popáleninám oběti identifikovat. Odborníci tak musí provádět testy DNA.

Podle egyptské prokuratury nehodu zřejmě zavinil strojvůdce vlaku, který opustil lokomotivu aniž by zatáhl za ruční brzdu. Muž se údajně hádal s jiným strojvedoucím, který mu svým vozem blokoval cestu. Vlak následně zrychlil a narazil do ocelové bariéry. Podle televize úřady muže zadržely.

Někteří očití svědci uvedli, že viděli, jak z lokomotivy gestikuloval muž a volal, že nefungují brzdy. Pak z lokomotivy vyskočil. Ahmad Abdattaváb viděl, že na nástupišti čekalo zrovna hodně lidí. "Zachvátil je oheň, hořeli a utíkali, dokud o několik metrů dál neupadli. Byla to děsivá scéna," řekl. Další svědci uvedli, že viděli v lokomotivě plameny ještě před nárazem.

Železniční správa na krátkou dobu zastavila provoz všech vlaků a nařídila evakuaci celého nádraží.

At least 20 people were killed and 40 injured when a major fire erupted at main train station in #Egypt's #Cairo pic.twitter.com/HJJXwx3X1U

— Tasnim News Agency (@Tasnimnews_EN) 27. února 2019

Agentura Reuters připomněla, že Egypt má jednu z nejstarších železničních sítí v regionu a železniční nehody jsou tam časté. Občané si stěžují, že se vládám nedaří zajistit základní bezpečnost. Student Alí Ramadán, který dnes utrpěl popáleniny, ale podařilo se mu vyváznout, řekl, že neví, "kdy konečně ta vlaková neštěstí skončí". "Řekli nám, že mají nové lokomotivy a vlaky za miliony dolarů, ale lidé při železničních neštěstích stále umírají," řekl.

Velké vlakové neštěstí se v Egyptě stalo i v roce 2017, kdy o život přišlo 43 lidí a přes 100 dalších bylo zraněno. V Alexandrii se tehdy srazily dva osobní vlaky. Vůbec nejtragičtější byla nehoda v roce 2002 u Káhiry. Osobní vlak tehdy začal hořet, zahynulo 370 lidí.

Témata:  Egypt vlaková neštěstí

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy