Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump: Bylo to "skvělé"! KLDR může být ekonomicky velmi prosperující. Udělám pro to všechno," řekl diktátor

Kim Čong-un a Donald Trump po slavnostním jídle ve Vietnamu
Kim Čong-un a Donald Trump po slavnostním jídle ve Vietnamu
Foto: ČTK/Profimedia

V Hanoji se dnes na svém druhém summitu sešli americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un. Osm měsíců po svém prvním, historickém setkání v Singapuru si znovu potřásli rukama.

Trump po společné večeři na twitteru označil setkání za "skvělé". Ve čtvrtek, kdy se odehraje hlavní část jednání, podepíši nejvyšší představitelé USA a KLDR společné prohlášení, informoval Bílý dům.

V krátkém vyjádření před kamerami šéf Bílého domu vyjádřil naději, že summit bude nejméně tak úspěšný jako ten předchozí, možná i úspěšnější. Zopakoval také své přesvědčení, že Severní Korea se v případě denuklearizace může stát ekonomicky velmi prosperující zemí. "Jsem si jistý, že tentokrát dospějeme k velkým výsledkům, které všichni ocení. Udělám pro to všechno," řekl severokorejský diktátor.

Great meeting and dinner with Kim Jong Un in Hanoi, Vietnam tonight. Looking forward to continuing our discussions tomorrow! #HanoiSummit pic.twitter.com/J3x6lUGzjS

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 27. února 2019

Na dotaz novinářů, zda americký prezident na vrcholné schůzce vyhlásí konec korejské války, která skončila v roce 1953 pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou dohodou, Trump odpověděl: "Uvidíme."

Pchjongjang v minulosti opakovaně žádal uzavření mírové dohody se Spojenými státy, protože právě ony jsou přímým signatářem smlouvy o příměří. O tom, že by se Kim a Trump mohli na vyhlášení konce války ve Vietnamu dohodnout, spekulovala před summitem řada analytiků.

Americký prezident na úvod setkání s Kim Čong-unem odmítl, že by zmírnil své požadavky na Severní Koreu ohledně jaderného odzbrojení. Spojené státy během uplynulých měsíců opakovaně zdůrazňovaly, že KLDR se musí "zcela, ověřitelně a nezvratně" zbavit svých atomových zbraní.

O víkendu ale americký prezident očividně zmírnil svou rétoriku a prohlásil, že je spokojen, pokud Severní Korea nepokračuje ve zkouškách raket. "Nespěchám. Nechci na nikoho tlačit," řekl šéf Bílého domu. "Jenom nechci (raketové) zkoušky. Dokud nejsou žádné zkoušky, jsem spokojený," dodal Trump.

Po vzájemném uvítání v hanojském hotelu Metropole dnes Trump a Kim nejdříve hovořili asi 20 minut jen v přítomnosti tlumočníků a následně se obě delegace sešly k večeři. Ke stolu vedle nejvyšších představitelů USA a KLDR zasedli také americký ministr zahraničí Mike Pompeo, personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney, severokorejský šéf diplomacie Ri Jong-ho a hlavní severokorejský vyjednávač se Spojenými státy Kim Jong-čchol, který v minulosti působil jako šéf vojenské rozvědky.

Na jídelním lístku byl krevetový koktejl, grilovaný steak z nízkého roštěnce, roštěnec s korejským kysaným zelí kimči a čokoládový fondant.

Hlavní část jednání Kima a Trumpa se odehraje ve čtvrtek, opět v hotelu Metropole. Nejprve se státníci setkají na 45 minut mezi čtyřma očima a posléze budou, podobně jako dnes, jednat v doprovodu s poradci. Na závěr podepíší společné vyjádření, Trump pak plánuje tiskovou konferenci.

Podle odborníků na řeč těla se Trump a Kim snažili ukázat, že spolu dobře vychází. Trump Kimovi podal ruku s dlaní otevřenou vzhůru, což signalizuje spíše podřízenou pozici. Kimpůsobil sebejistěji než při setkání v Singapuru.

V červnu v Singapuru nejvyšší představitelé USA a KLDR slíbili, že budou pracovat na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a posílení míru v regionu. Od té doby ale nebylo v této záležitosti dosaženo výraznějšího pokroku.

Od hanojského summitu se očekává, že byl měl přinést konkrétnější plán jaderného odzbrojení Severní Koreje. Podle expertů to znamená především stanovit časový rámec pro odzbrojovací proces a uvést jmenovitá opatření k dosažení tohoto cíle.

Témata:  Kim Čong-un Donald Trump Severní Korea Vietnam USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy