reklama

"Někdy musíte z jednání odejít, a to byla ta chvíle," poznamenal šéf Bílého domu. "(Kim Čong-un) má určité představy, které ale neodpovídají našim představám," vysvětloval Trump na tiskové konferenci, proč schůzka skončila dříve a bez dohody. Postoje obou stran jsou ale podle něj "bližší" než před rokem. "V tuto chvíli jsme se ale rozhodli z jednání odejít," dodal.

Jak americký prezident upřesnil, Kim Čong-un vyjádřil ochotu uzavřít nejvýznamnější jaderné zařízení v Jongbjonu. Výměnou za to chtěl zrušení všech sankcí. Na to však americká strana odmítla přistoupit. Cílem Spojených států je celkové jaderné odzbrojení Severní Koreje. Dokumenty k podepsání byly podle Trumpa připraveny. "Chtěl jsem to ale udělat správně. Někdy je lepší udělat to správně, než rychle," dodal.

I bez dohody nicméně severokorejský vůdce podle Trumpa slíbil, že nebude pokračovat v jaderných a raketových zkouškách. "Věřím mu a doufám, že své slovo dodrží," dodal americký prezident.

"Přál bych si, abychom se dostali dál, ale stále jsem optimista," komentoval jednání americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který na tiskové konferenci vystoupil po Trumpově boku. Americká strana podle něj žádala Kima o více ústupků, "on ale nebyl připraven to udělat".

Trump a Kim zahájili jednání v Hanoji ve středu. Dnes spolu mluvili asi půl hodiny mezi čtyřma očima a následně pokračovali v rozhovorech za účasti poradců.

Summit v Hanoji byl už druhým v pořadí. Oba vůdci se ale zatím nedohodli, zda a kdy by se měl konat třetí summit, poznamenal zpravodajský server BBC.