Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovensku jednají prezidenti B9 včetně Zemana. Obranu musí zabezpečit stát, řekl Kiska

Andrej Kiska
Andrej Kiska
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

O obraně a bezpečnosti je třeba hovořit v době míru, zajistit ochranu občanů je základním úkolem státu. Prohlásil to dnes slovenský prezident Andrej Kiska u příležitosti schůzky s kolegy z dalších osmi členských států Severoatlantické aliance, na které v Košicích Česko zastupuje prezident Miloš Zeman a které se účastní i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Před summitem se Kiska dopoledne sešel se Stoltenbergem. "Diskutovali jsme o potřebě vysvětlovat našim občanům, jak je důležité investovat do naší obrany. Zajistit ochranu občanů je základním úkolem státu. Naši občané si dokážou zajistit mnoho věcí sami, ale obranu musí zabezpečit stát," řekl Kiska.

Košice. Zahájení prvního plenárního jednání prezidentů B9. pic.twitter.com/lhtDEPqtgu

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 28. února 2019

Podle slovenského prezidenta o obraně a bezpečnosti je třeba hovořit v době míru, aby země byly připraveny na případný konflikt. "Možná jsme zapomněli, že před pěti lety hrozila na Ukrajině válka. Tehdy by se každý občan ptal, zda jsme připraveni a zda jsme investovali do naší obrany," uvedl Kiska.

Právě situace v Evropě a v jejím sousedství či obrana proti kybernetickým hrozbám a proti šíření dezinformací patří ke hlavním tématům schůzky státníků takzvané bukurešťské devítky, do které kromě Česka a Slovenska patří Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko a Rumunsko. Jde o státy na východním křídle NATO.

Slovensko ani Česko zatím neplní dlouhodobý závazek vynakládat na obranu alespoň dvě procenta výkonu ekonomiky, jak to vyplývá ze členství v NATO. Praha i Bratislava dříve slíbily, že zmiňovaného cíle dosáhnou v roce 2024, což je termín, na kterém se alianční země shodly v roce 2014.

Témata:  Andrej Kiska Miloš Zeman NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy